Alexander kampioen van Nederland 2016

In Enschede werd Alexander voor de zesde keer kampioen van Nederland.
Meer informatie: site NK 2016

(foto: Geb Kos)

Alexander Baljakin scoort zesde landstitel

door Joop Hendriksen

In Enschede werd het Nederlands Kampioenschap dammen verspeeld. Van Damvereniging VBI deden maar liefst drie spelers mee: Alexander Baljakin, Jos Stokkel en Maarten Linssen.

Het toernooi was niet zeer sterk bezet, toppers als Roel Boomstra en Jan Groenendijk (no. 3 en 2 bij het laatste WK) deden wegens studieverplichtingen niet mee.

Daardoor was Alexander Baljakin de topfavoriet voor de zege. Toch ging het allemaal niet zo gemakkelijk. Na twee winstpartijen in de eerste vier rondes stokte de machine. Uiteindelijk scoorde Alexander slechts drie winstpartijen, evenveel als zijn naaste belager Ben Provoost. In plus- en minremises was Alexander ruim in het voordeel (+3 tegen -2 voor Provoost). Dat bezorgde hem de zesde nationale titel in acht jaar.

Maar met name de plusremises tegen Luteijn en Kroesbergen waren teleurstellend voor de nationale kampioen. In beide partijen overzag hij de winnende variant. Daar stonden echter ook enkele fraaie winstpartijen tegenover.
Uiteindelijk dus toch een terechte kampioen. Zijn commentaar: ”Ik wil toch nog een keer kampioen worden een sterk bezet toernooi”.

De beide anderen Huissense deelnemers deden het minder goed. Jos Stokkel speelde alle elf partijen remise, waarbij hij echter twee minremises moest toestaan. Dat leverde hem uiteindelijk de negende plaats op.  Voor Maarten Linssen verliep het toernooi ronduit teleurstellend. Met vijf remises en zes verliespartijen finishte hij uiteindelijk op de twaalfde en laatste plaats.