Damvereniging VBI 1 blijft koploper in ereklasse

081101joost.jpgIn de vierde competitiewedstrijd trad Damvereniging VBI 1 aan tegen CEMA De vaste Zet uit Geleen. De Limburgers nemen een bescheiden positie in op de ranglijst en straalden weinig zelfvertrouwen uit, vooral ook omdat twee van hun beste spelers ontbraken.
De Huissenaren speelden niettemin geconcentreerd, want op het niveau van de ereklasse worden er nu eenmaal geen cadeautjes uitgedeeld. Alexander Baljakin, Geert van Aalten en Guntis Valneris wonnen hun partijen met overmacht. Jasper Lemmen en Johan Krajenbrink moesten dieper gaan, maar voegden twee overwinningen aan  de stand toe.
De Limburgers hadden geluk toen Fred de Koning in straal gewonnen stand in de tijdnoodfase mistastte. Gérard Jansen mist op een haar na de overwinning. Pim Meurs speelde tegen internationaal topspeler Macadou N’Diaye een volwaardige remise. Ook Joost Hendriksen en Peter Hoogteijling deelden na goede partijen de punten. De eindstand had hoger kunnen uitvallen maar werd uiteindelijk  bepaald op 14-6.

Partijnotaties Partijnotaties
Partijanimaties Partijanimaties

Uit De Gelderlander

DV Huissen blijft op koers van landstitel

door Anton Janssen. maandag 03 november 2008 | 02:55 | Laatst bijgewerkt op: maandag 03 november 2008 | 13:17

Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
DV Huissen-speler Pim Meurs houdt de Afrikaanse grootmeester Macodou Ndiaye op remise.foto Do Visser

DV Huissen-speler Pim Meurs houdt de Afrikaanse grootmeester Macodou Ndiaye op remise.foto Do Visser

 

HUISSEN – DV Huissen blijft op koers voor de Nederlandse damtitel. De Huissense dammers hadden zaterdag bitter weinig moeite met Geleen. De 14-6 was een magere afspiegeling van het krachtsverschil.

 

Huissen is daardoor na vier ronden nog steeds de enige ploeg in de ereklasse zonder puntverlies. Titelverdediger Schiedam volgt op een punt.

Opvallend bij het duel van Huissen met Geleen was de afwezigheid van arbiter Cor Verdel uit Haarlem. "Hij heeft niets van zich laten horen", aldus speler en teamleider Geert van Aalten van Huissen. " Onbegrijpelijk, het is een accurate man. Onze secretaris Paul Visser verving hem."

Geleen was zonder de Rus Andrej Kalmakov en Paul Nitsch naar Huissen gekomen en had weinig in te brengen. Het spel van de thuisploeg was accuraat en productief. Vijf zeges, vier remises en een onnodige nederlaag bezegelden het vonnis over de gasten.

Alexander Baljakin was snel klaar. De vroegere Wit-Rus knoopte invaller Valere Hermans op. De Belg kwam theorie tekort en stond binnen een uur al analytisch verloren. Van Aalten was tegen Erwin Heunen in zijn element. De Huissenaar had veel aanknopingspunten en legde het spel aan banden. In een stelling met 6 tegen 6 schijven moest Heunen offeren. Het was uitstel van executie. Joost Hendriksen stond tegen Patrick Casaril beresterk en had keuze uit meerdere kansrijke voortzettingen. De uiteindelijke remise was een lichte teleurstelling.

Johan Krajenbrink brak tegen Ove Verdel de stelling open en overliep daarna de tegenstander met mooi aanvalsspel. Die winst werd gevolgd door een plusremise van Pim Meurs tegen Macodou Ndiaye. Meurs had de Senegalese grootmeester in zijn greep. De Afrikaan overleefde en kwam met de remise goed weg. Gérard Jansen stuitte met zijn voordeel op de inventieve verdediging van Ronald Schalley: remise.

Guntis Valneris bleef op honderd procent Zijn winstpartij op Brion Koullen was er een uit het boekje. De Limburgse kampioen kwam er niet aan te pas en moest de Let vrije doortocht naar dam toestaan. Jasper Lemmen strafte in de beslissende fase een fout van Adiatou Ibrahim af.

Peter Hoogteijling stond tegen Leopold Sekongo analytisch gewonnen. De Afrikaan ontliep wonderbaarlijk dreigend verlies. Het zat Fred de Koning weer tegen. Zijn kansrijke stelling kantelde na een zwakke voortzetting in lichte tijdnood. Willy Maertzdorf redde de eer in het eindspel.

DV Huissen-Geleen 14-6: G. Jansen-R. Schalley 1-1, J. Hendriksen-P. Casaril 1-1, G. Valneris-B. Koullen 2-0, J. Lemmen-A. Ibrahim 2-0, G. van Aalten-E. Heunen 2-0, P. Hoogteijling-L. Sekongo 1-1, J. Krajenbrink-O. Verdel 2-0, P. Meurs-M. Ndiaye 1-1, A. Baljakin-V. Hermans 2-0, F. de Koning-W. Maertzdorf 0-2.