Bart Leijser, na vijftig jaar terug, bezorgt DV Huissen winst

door Anton Janssen

 

HUISSEN – Bart Leijser, hij wordt over enkele maanden 75 jaar, maakte zaterdag een opmerkelijke comeback in de hoofdmacht van Damvereniging Huissen. Leijser speelt doorgaans oor het derde team van de Huissenaren. Doordat de grieperige Gérard Jansen en Theo Berends niet beschikbaar waren, was de personele nood hoog.

De Huissenaren brachten de gestopte Geert Berends en nestor Bart Leijser in De Lier in de opstelling voor de wedstrijd tegen de Westlandse Damcombinatie, de hekkensluiter van de Ereklasse. Het was voor Leijser vijftig jaar geleden dat hij voor het eerste Huissense team speelde. Qua rating trof Bart (938) in Wim Boer (1078) een iets sterkere tegenstander.

De rentree was uit nood geboren maar niet minder succesvol. Bart Leijser kende geen zenuwen en maakte zijn partij mooi uit. Speler/teamleider Geert van Aalten: "De medespelers waren erg gecharmeerd van zijn partijslot. Leijser zette Boer twee keer op meerslag en sloeg na zijn plakker vrijwel het hele bord leeg. Het zat in de stand en Bart voerde het slagmechanisme kundig uit."

Er waren voor DV Huissen nog twee partijoverwinningen. Van Aalten was als eerste klaar. Tegenstander Jan de Koning stond al lastig toen hij het slachtoffer van een slagzet werd. De partij van Guntis Valneris tegen Edwin Remmerswaal had veel weg van kat en muis. Het positioneel overwicht van de Letse grootmeester was overweldigend.

Op de overige borden hielden de Westlanders het min of meer droog. Ze hoefden zich ook weinig illusies te koesteren. Na het vertrek van sterke dammers ná de vorige competitie is het team kanonnenvoer. Ferry Kemperman zag tegen Europees veteranenkampioen Peter van der Stap van verdere winstpogingen af. Hans Klaassen was niet bij de les en verloor na een dubbele dreiging van Wim Bremmer.

Alexander Baljakin zette Fred de Koning onder druk maar door een verkeerde variant werd het een gelijkwaardige remise. Mark Kemperman kwam tegen Eduard Autar tot een puntendeling; beide dammers zijn een tijd uit de competitie geweest en misten spelritme. Alex Mathijsen kwam, zoals praktisch altijd, in tijdnood. Zijn tegenstander Walter Thoen dwong de remise af.

Geert Berends pakte tegen Martin van de Hout een mooie slag naar dam. Later op de middag liet Berends de afname van de dam toe. De stand 4 tegen 3 schijven was voor Berends niet te winnen. Joost Hendriksen was als laatste Huissenaar in touw. Zijn flankaanval tegen Ton van Adrichem sloeg niet door.

Het ontspannen spelende Huissense tiental kwam moeiteloos op een 12-8 overwinning en staat nu met 12 punten uit 10 duels als vijfde in de Ereklasse genoteerd.

Uitslagen tussen Westlandse DC en DV Huissen 8-12 Wim Boer-Bart Leijser 0-2, Martin van de Hout-Geert Berends 1-1, Fred de Koning-Alexander Baljakin 1-1, Walter Thoen-Alex Mathijsen 1-1, Wim Bremmer-Hans Klaassen 2-0, Ton van Adrichenm-Joost Hendriksen 1-1, Eduard Autar-Mark Kemperman 1-1, Jan de Koning-Geert van Aalten 0-2, Peter van der Stap-Ferry Kempermanc 1-1, Edwin Remmerswaal-Guntis Valneris 0-2.

 

Bart Leijser leidt Heijting Huissen 1 met glorieuze comeback naar winst

door Joop Hendriksen 

De dag voor de uitwedstrijd tegen Westland moest Gérard Jansen zich afmelden wegens ziekte. Doordat alle prioriteit lag bij de laatste kans van het tweede team werd Bart Leijser, teamleider van Heijting Huissen 4, gevraagd na 50 jaar zijn comeback in het eerste te maken. Bezorgdheid over zijn kansen in de ereklasse bleek volstrekt overbodig. De bijna 75-jarige Bart zette meteen een felle aanval in via het bij hem favoriete kerkhof en kreeg tegen de beduidend hoger geklasseerde Wim Boer een stevige stelling. In het eindspel presenteerde Bart zijn tegenstander een prachtig miniatuurtje, waardoor uiteindelijk in één zet vier van de vijf overgebleven vijandelijke schijven van het bord verdwenen en Bart de uitbundige felicitaties van iedereen in ontvangst mocht nemen. Inmiddels had Heijting Huissen al een voorsprong genomen. Geert van Aalten begon met een positioneel sterke partij tegen Jan de Koning. Vervolgens presenteerde hij een combinatie waardoor de eerste winst binnen was. Meteen daarna maakte Guntis Valneris een einde aan het kat en muis spelletje tegen de 600 punten lager geklasseerde Edwin Remmerswaal. Ferry Kemperman boekt zijn tiende remise van dit seizoen. De Europees seniorkampioen Peter van der Stap kon het evenwicht nooit doorbreken. Hans Klaassen verloor op duistere wijze een schijf tegen de geroutineerde Wim Bremmer en liet vervolgens de remise glippen waardoor de Westlanders even enige hoop mochten koesteren. Alexander Baljakin kon tegen kopman Fred de Koning niet echt een vuist inmaken, oefende wel druk uit, maar een gelijkwaardige remise was het uiteindelijke resultaat. Met de daarop volgende winst van Bart Leijser was de wedstrijd beklonken. Mark Kemperman probeerde van alles tegen Eduard Autar, die weigerde om ook maar enig risico aan te gaan en afruilde tot er alleen nog maar remise mogelijk was. Alex Mathijsen had Walter Thoen een goede opening voorgeschoteld. In tijdnood raakte hij even het spoor bijster en na de controle stond er een gelijkwaardige remise op het bord. Geert Berends viel goed in voor zijn broer Theo en kwam via een aardige constructie op dam. Hij kon de winstkansen echter niet verzilveren en Martin van den Hout kwam met de schrik vrij. Joost Hendriksen tenslotte herstelde zich uitstekend van enkele mindere partijen dit seizoen en kreeg duidelijk voordeel tegen Ton van Adrichem. Het bleek net niet voldoende voor de winst, zodat Joost met remise te weinig loon naar werken kreeg. Daarmee werd de einduitslag bepaald op 12-8.