Clubavond jeugd

meisjesvriendschap.gifOp donderdagavond is de vaste clubavond van 19.00 tot 20.00 uur. Je kunt trainen en je kunt wedstrijden spelen. De clubavond is in ’t Koelhuis in Huissen.

Onderlinge jeugdcompetitie
Per leeftijdsgroep (en ook afhankelijk van de speelsterkte) worden verschillende competities georganiseerd. Natuurlijk is er ook elk jaar een competitie (in diverse groepen) om het kampioenschap van Huissen.

Trainingen
Een jeugdlid dat een damkaart heeft ontvangen (meestal via het schooldammen), krijgt eerst tien gratis lessen in de beginnersgroep. Meestal is de beginnersgroep zo groot dat hij gesplitst moet worden. Dan wordt een tweede trainer ingeschakeld.

Na de tien gratis lessen gaan de kinderen die zich opgeven als lid verder. Die groep blijft bij elkaar tot het volgende jaar als er nieuwe kinderen komen. Daarna gaan de damleerlingen naar een tussengroep. Als er voldoende belangstelling is, komt er ook een aparte meisjesgroep.
De beginnersgroep en de tussengroep worden opgeleid voor het Van der Wal-diploma en de diploma’s Wiersma-wit en Wiersma-zwart. Wie deze diploma’s heeft gehaald, gaat verder naar de hogere jeugdgroepen. Daar werken verschillende bekende trainers, zoals Jos Lamers, Piet Verhaegh, Geert Berends, Alex Mathijsen, Jo Weijman en Rik Keurentjes.

Er zijn extra trainingen mogelijk. Damclub VBI heeft professionele, gediplomeerde trainers die op elk niveau trainingen kunnen verzorgen. Er worden ook extra trainingen gegeven aan kinderen die zich geplaatst hebben voor belangrijke wedstrijden.
Na het volgen van de trainingen kunnen er verschillende diploma’s worden gehaald.
Op andere avonden wordt extra getraind door de kinderen die zijn uitgenodigd om mee te doen aan het Damcollege Oost-Betuwe.

pepijnlotte.gifSpelen van wedstrijden
Trainen is leuk, maar spelen is nog leuker. De jeugdleden van Damvereniging VBI kunnen meedoen aan de wedstrijden op de club, maar er wordt ook gespeeld tegen andere verenigingen en er zijn persoonlijke wedstrijden (in alle leeftijdsgroepen) zoals het kampioenschap van Gelderland en van Nederland.

Dammen is natuurlijk vooral een individuele sport: je probeert op eigen kracht te winnen van je tegenstander. Je bent zelf verantwoordelijk voor het resultaat, je bent niet afhankelijk van teamgenoten. Jeugddammers van Damvereniging VBI mogen meedoen in de verschillende kampioenschappen van Gelderland, maar ook aan de kampioenschappen van Nederland. Afhankelijk van je leeftijd kun je meedoen in de verschillende klassen.

teamjeugd.gifTeamwedstrijden jeugd
Er doen verschillende jeugdteams mee aan de jeugdcompetities voor viertallen. De indeling wordt per seizoen bekend gemaakt. Ieder jeugdlid krijgt te horen wie verantwoordelijk is voor zijn of haar team en moet over de wedstrijden met zijn teamleider contact onderhouden.

District Zuid van de Gelderse Dambond organiseert elk seizoen teamwedstrijden voor de jeugd. Ook deze wedstrijden zijn weer op verschillende niveaus. Jeugdteams van damverenigingen in deze regio spelen dan tegen elkaar om het kampioenschap van Zuid-Gelderland. Damvereniging VBI schrijft elk jaar zo veel mogelijk jeugdteams in.
Maar Damvereniging VBI doet ook mee aan de teamwedstrijden voor het Nederlands kampioenschap in de diverse klassen. Die wedstrijden worden op zaterdagen door het hele land gespeeld. De sterkste jongens en meisjes van de vereniging spelen in deze teams.