Bas en Dirk succesvol in Kampioenschap van Gelderland

080104baskvg.gifRond de jaarwisseling vond het kampioenschap van Gelderland plaats voor aspiranten. Het zesdaagse toernooi werd gespeeld in t ‘Koelhuis te Huissen, het Gelredome van de damsport. De eerste vijf plaatsen geven recht op deelname aan de halve finale van Nederland en er waren negentien deelnemers.

Vanaf de eerste dag ging het gevecht om de titel tussen twee spelers van Damvereniging VBI uit Huissen, Bas van Engelen en Dirk Joosten. De beslissing viel in het onderlinge duel op woensdag 2 januari. Deze wedstrijd eindigde in een overwinning voor Bas van Engelen en hij wist de volgende drie ronden de voorsprong vast te houden.
080104basdirkkvg.gif Bas werd kampioen met vijftien punten uit negen wedstrijden. Dirk werd tweede met 14 punten. Een beetje zuur voor Dirk, want Bas lootte de eerste ronde tegen de ‘dummy’, terwijl Dirk alle wedstrijden tegen een echte tegenstander speelde en het hoogste aantal weerstandspunten van allemaal had. Maar als je van de kampioen verliest (bij gelijkspel was hij kampioen geweest), is de uitslag terecht.
Nog vier jeugdige spelers van Damvereniging VBI namen deel aan dit kampioenschap. Zij lieten wisselende resultaten zien. Pepijn van den Brink liet als pupil zien dat hij al verder is dan menig aspirant, maar jeugdige overmoed, door te snel spel in gewonnen situaties, kostte hem minimaal vier punten. Hij eindigde gedeeld veertiende met acht punten.
Een andere pupil van Damvereniging VBI was Lotte Aleven. Zij speelde op haar specifieke, rustige wijze een uitstekend toernooi, maar verloor van de uiteindelijke drie koplopers. Hierdoor viel zij terug naar een gedeelde negende plaats met het hoogste aantal weerstandspunten van degenen die gelijk met haar met negen punten eindigden.
Wout Aleven was de ongelukkigste van de Huissenaren. Hij speelde steeds mee om de bovenste vijf plaatsen, maar verloor de laatste ronde van Richard Kempen in een praktisch gewonnen positie. Hiermee miste hij bijna zeker de vijfde plaats. Nu werd ook hij gedeeld negende met negen punten.
Richard Kempen was de verrassing van het toernooi. Hij is sinds 1 januari aspirant en dat hij na Bas en Dirk de derde Huissenaar zou worden had niemand verwacht. Uit de laatste vier ronden wist hij acht punten te scoren. Met een totaal van tien punten werd hij gedeeld vijfde, maar hij had het laagste aantal weerstandspunten van degenen die gelijk met hem eindigden.

Het Gelders kampioenschap voor aspiranten 2008 was voor Damvereniging VBI een succesvol toernooi met een uitstekende kampioen: Bas van Engelen.