Damjeugd Heijting Huissen in Praag

door Willem Hoek

Een zestal jeugdspelers van de D.V. Heijting Huissen heeft het voorbije Hemelvaartweekeinde benut om te spelen in Teplice en in Praag.
Vrijdag speelden Bas van Velsen, Sven Verkade, Willem Hoek, Martijn Harle, Dirk Joosten en Wesley Neijenhuis tegen een team van de Damclub in Teplice en daarbij moest Wesley even van nationaliteit veranderen om de gastheren aan een vijftal te helpen.
Huissen won met 10-0 de eerste en 7-3 de tweede ontmoeting. De ontvangende Tsjechen hadden voor voor een leuk programma gezorgd rond het damgebeuren. Speciaal het bezoek aan een ertsmijn. De geplande rit met de kabelbaan moest in verband met het slechte weer worden geschrapt.
Vooral de avondkontakten met de tegenstanders leverden hele kunststukjes op bij het overwinnen van de taalbarrieres.
Op zaterdag stond het treffen met het met een sterke speler van elders aangevulde zestal van Praag op het programma. De jeugdige zes van Huissen schrokken wel even van de oudere gastheren, die met 15 en 16 jaar zo’n 4 jaar ouder bleken.
Geen probleem, want aan het eind van de eerste sessie was de stand precies gelijk (6-6) door een knappe remise van Dirk tegen Jakub Haberle, van Willem Hoek tegen de nummer 3 van het Tsjechisch kampioenschapPavel Truhlar en van Martijn Harle tegen de Tsjechische nummer 4 Jan Dvorak.
Martin Opletal was net een maatje te groot voor Bas van Velsen en Wesley trof in Katrina Frycova een ongelijke tegenstandster en won op zijn sloffen.
Sven Verkade presteerde knap door de Tjechische nummer 7 op een gelijkwaardige remise te houden.
De tweede ontmoeting gaf wederom een volkomen gelijke strijd te zien.
Bas kon ondanks een lange tijd gelijkopgaande partij net geen remise voor de dag toveren tegen Jakub Haberle,Sven verraste de invaller bij de Tsjechen met een prima eindspel.Wesley speelde remise tegen Jaromir Volf, maar had de winst voor het grijpen.
Willem Hoek hield ook Jan Dvorak op remise en bleef net als Sven internationaal ongeslagen.
Martijn Harle bracht ook dit keer weer een prachtige remise op het bord en toen was het aan de prima spelende Dirk om voor een onbeslist te zorgen en die stand stond dan ook op het bord.
In een moment van damblindheid ging Dirk echter de mist in en dus werd het een nipte nederlaag van 5-7.
Al met al een geweldige belevenis voor begeleiders en spelers.
Indrukwekkend was ook de rondleiding door Praag op de zondag, waarbij het stukje kultuursnuiven goed aan de trekken kwam.