Damvereniging VBI 1 neemt voorlaatste hobbel, VBI 2 tenminste naar de nacompetitie

In de voorlaatste competitieronde had Damvereniging VBI 1 het zwaar te verduren tegen het Goudse Damlust. De Zuid-Hollanders legden de Huissenaren het vuur na aan de schenen en uiteindelijk kwam de 11-9 overwinning als een opluchting voor Damvereniging VBI uit de bus.

Pepijn van den Brink zakte als eerste door het ijs nadat hij een forcing van zijn tegenstander niet zag. Jos Stokkel speelde tegen Erno Prosman. Beide internationaal grootmeesters en oud-Nederlands kampioenen gaven elkaar weinig toe. Johan Krajenbrink bevestigde zijn positie als topscorer in de ereklasse door in een mooi spel rustig zijn kansen af te wachten en zijn tegenstander op klasse te verslaan.

Geert van Aalten speelde een gelijkwaardige remise. Guntis Valneris zette de Huissenaren op voorsprong door in het eindspel  geniepig te offeren en vervolgens toe te slaan. Jan Groenendijk kwam niet verder dan remise maar Gérard Jansen trakteerde zijn tegenstander op een één om drie en vergrootte de Huissense voorsprong. Joost Hendriksen kon het voordelig eindspel van zijn tegenstander niet weerstaan en moest verlies incasseren. Alexander Baljakin had wellicht winstkansen maar kwam niet verder dan remise waarmee de Huissense zege was veilig gesteld.

Beide medekoplopers Hijken en Volendam wonnen ook en gezien het programma in de laatste ronde is te verwachten dat de competitie dit jaar , evenals in 2013 uitloopt op een beslissing tussen de drie grootmachten.

Het tweede team van Damvereniging VBI veroverde door winst tegen Samen Sterk in de voorlaatste ronde tenminste een 2e  plaats in de Hoofdklasse en heeft daarmee recht op een beslissingswedstrijd om een plaats in de het hoogste damwalhalla. Bij verlies van de koploper is zelfs rechtstreekse promotie nog mogelijk.