Damvereniging VBI 1 zet Van Stigt Thans opzij

door Joop Hendriksen

De wedstrijd Damvereniging VBI- Van Stigt Thans was een paar jaar jaren geleden het toneel van enkele barrages om het nationaal kampioenschap. Door sponsorproblemen hebben de Schiedammers moeten inboeten maar zij zetten nog steeds een volwaardige ereklasseploeg met drie grootmeesters achter de borden.

Alexander Baljakin en Guntis Valneris hadden hun wedstrijden vooruit gespeeld en door een prachtige overwinning van Guntis was de stand aan het begin al 3-1. Daarna ging de wedstrijd lange tijd gelijk op. Rik Keurentjes remiseerde in een gelijkwaardige partij. Benjamin Jan Groenendijk kwam tegen oud-nationaal kampioen Ron Heusdens zwaar in de verdrukking maar bleek na de tijdnoodfase zelfs een licht voordeel te hebben: remise. Geert van Aalten had het beste van het spel na een fout van zijn tegenstander. Na een lastig eindspel werd de vrede getekend.

Johan Krajenbrink  had een zware dag tegen oud-wereldkampioen Gantwarg maar wist zich uiteindelijk staande te houden. De 17-jarige Pepijn van den Brink maakte als invaller voor het eerst zijn opwachting in de Huissense hoofdmacht. Hij speelde een sterke wedstrijd, liet zijn hoger geclassificeerde tegenstander peentjes zweten maar die kwam op het einde met de schrik vrij. Joost Hendriksen speelde een gelijkwaardige partij, maakte een fout maar kon dit goed herstellen. Gérard Jansen trakteerde zijn tegenstander op een korte vleugelopsluiting en behaalde sterk voordeel. Een lastig eindspel resulteerde in de volle winst. Fred de Koning ontmoette een aanvallende tegenstander die het beste van het spel kreeg. In het eindspel kon Fred  de  remise binnenslepen.

Na deze 12-8 overwinning staan de Huissenaren op een gedeelde vierde plaats in de ranglijst.