Damvereniging VBI 2 zet goede reeks voort

door Pepijn van den Brink

In Gorinchem ging het tweede opzoek bij de rode lantaarn van de Hoofdklasse. Hoewel Gorinchem laatste staat hebben ze toch nog een paar interessante spelers als Theo de Swart, Theo Voorspuij en Rik Verboon.
De wedstrijd tussen Dirk Joosten en Rik Verboon was een interessant affiche.

Beide spelers zijn namelijk precies het tegenovergestelde, Verboon heeft het liefst zo vroeg mogelijk een aanval, terwijl Dirk het liefst omsingeld. En dat gebeurde uiteindelijk ook, Dirk speelde zijn beste partij tot nu toe en speelde zijn tegenstander helemaal weg. Maar dat mocht niet baten, Dirk’s enige kans om te verliezen was tactisch en jammer genoeg liet hij zich daardoor verrassen en in een kansloos eindspel ging Dirk ten onder.

Marcel Janssen speelde tegen de invaller Krijn van Heerwaarden. Marcel kreeg al vroeg een goede hekstelling en speelde dat rustig uit, en deed dus wat van hem verwacht werd en pakte de eerste twee punten voor het tweede.

Theo Berends speelde tegen de op papier slechtste speler, Ernst de Heer. Theo had de gehele partij het heft in eigen handen en in een (waarschijnlijk al gewonnen) stand kreeg Theo een niet te missen zetje met makkelijk eindspel en zijn derde winstpartij dit seizoen was een feit.

Rob Schrooten mocht tegen de topscorer van Gorinchem op dat moment, Ger Verhoeven. Na een gelijkwaardige klassiekje ging de tegenstander van Rob na een grote ruil in de fout. Hij wist niet waar de stand omdraaide en Rob maakte daar handig gebruik van en liep rustig door zijn lange vleugel heen. Zonder echt veel moeite pakte Rob het zesde punt.

Ikzelf speelde tegen Marienes van Genderen. Na een beetje voordeel te hebben gekregen in het middenspel probeerde mijn tegenstander het creatief op te lossen wat mislukte. Hij speelde nog wel door in het eindspel maar zonder enigszins uitzicht op een resultaat.

Willem Hoek speelde op bord 1 tegen Henk Houweling. Zijn tegenstander ruilde al snel zijn voorpost naar veld 15 en leek niet te weten niet waar de stand om draait. Willem maakte daar dankbaar gebruik van, hij ruilde gemakkelijk door de korte vleugel van zijn tegenstander en pakte zoals verwacht het tiende punt.

Geert Berends moest tegen Arthur de Swart. In een goede stand voor Geert was hij iets minder geconcentreerd en overzag een doorbraakje na zijn achterloop. Op de manier hoe Geert het standje erna speelde was er weinig aan de hand voor zijn tegenstander, ik had wel willen zien hoe zijn tegenstander won na 2924 ipv 2923.

Het elfde punt werd gehaald door Emiel Leijser tegen Pelle Sterk. Emiel kwam iets makkelijker uit de opening en begon daarna wat passiever te spelen, waardoor de druk op hem steeds verder toenam. Gelukkig snapte zijn tegenstander iets te weinig van zijn positie en speelde 1621 ipv het winnende 1721. Maar na die fout zorgde Emiel ervoor dat zijn tegenstander geen winstkansen meer had.

Coen Donders speelde tegen de sterkste speler van Gorinchem, Theo de Swart. Coen probeerde door middel van het centrum de stand te controleren, maar dat was uiteindelijk veel te licht om de Swart in problemen te brengen. Coen kwam er niet meer van te pas en offerde tevergeefs een schijf, maar ook dat veranderde niks. Stand intussen 11-7.

Remco Vredenberg zat tegen die andere 1300 speler, Theo Voorspuij. Remco pakte voor de derde keer (van de drie keer) tegen Voorspuij weer een punt. Na een halve hek te hebben afgebroken en zowel zijn eigen als de voorpost van Voorspuij eraf geruild te hebben, was het een klein dun standje. Remco maakte geen fout en schoof knap naar een punt.