Damvereniging VBI 3 doet het goed tegen EAD Asten

door teamleider Remco Vredenberg

Zaterdag 31 Oktober speelden wij 10-10 tegen EAD Asten. Een resultaat dat voortkwam uit 8 remises, een verlies- en winstpartij. Het was een goede dag voor het derde team van VBI. Tien tegen tien was een mooie opsteker na de teleurstelling van de afgelopen twee wedstrijden die nul punten opleverden. We wisten van tevoren dat het erg lastig zou kunnen worden. EAD had over de breedte namelijk een beter team dan ons. Het ratingverschil lag bij ongeveer elke partij op zo’n honderd punten. Helaas konden we niet beschikken over routinier Henk Kemperman. Lastig, want vervolgens moest Paul Visser weer eens lief worden aangekeken om een speler van het vierde team af te staan. Die speler werd Jo ten Westenend.

Het eerste obstakel wat genomen moest worden was de reis. We beschikten over drie tomtoms en een ervaren bestuurder. Van tevoren hadden we ingeschat dat dit een goede uitgangspositie zou moeten zijn. Jo reed voorop. Normaal staat Jo toch bekend om zijn pittige rijstijl. Onder de 160 doet Jo het normaal niet voor op de snelweg. Nu was dat (helaas) anders. Wij, waaronder de schrijver van dit verslagje, reedden achter hem. Je kon Jo gewoon druk zien gebaren en zo te zien zat die in een stevige discussie. Ik kon mij zo voorstellen dat het ging over het feit dat het varkentje van vandaag maar eens goed gewassen moest worden en de koe maar eens stevig bij de horens beet moest worden gepakt zoals hij dat vroeger ook altijd deed. Degene die Jo kennen weten dat Jo dit heel amuserend en beeldend kan vertellen. Toch was dit in deze situatie niet geheel gewenst. Door een te late aanvangstijd bij het Koelhuis was er haast geboden, maar toch kwam de teller niet vaak hoger dan 100. Daarbij waren er ook nog ’s wegwerkzaamheden en gaf de tomtom wel een erg alternatieve route aan. Hierdoor begon de wedstrijd voor ons niet om twaalf uur maar om tien over twaalf.

Als eerste uit was Albert. Een vrij snelle partij was het. Hij speelde remise tegen Ruud Arts. Volgens Ruud stond Albert erg slecht. Volgens mij viel dit allemaal wel mee. Het was centrum versus een soort van centrumomsingeling. Toch was het Albert die op een schijf voorsprong kwam. Hij nam een coupe royal van drie zetten diep. Helaas voor Appie was die stand die overgebleven was niet genoeg voor de overwinning. Daarna kwam de enige nederlaag van vandaag. Jo verloor. In een klassiekachtige stand ontstond er te veel druk om schijf 24. De verdediging kwam te laat omdat deze simpelweg te ver weg stond. Toch was dit geen schande en moeten we Jo dankbaar zijn voor zijn vele goede invalbeurten en zijn bereidheid om altijd te willen rijden.

Coen was het die hierna uit was. Hij tekende de vrede tegen Berkers Junior. Beiden spelers speelden een goede partij en zover ik kan inschatten zijn er geen echte bijzonderheden geweest. Coen probeerde nog wel wat (of was het uit nood?) met een kerkhofaanval maar dit mocht niet baatten. Dan Remco Vredenberg. Remco speelt nog niet echt lekker. De punten stromen zeker niet binnen. Al moet gezegd worden dat hij een aantal sterke tegenspelers heeft gehad. Toch was de partijopzet van Remco erg aanvallend. Zijn tegenstand Paul Peters moest de centrum-flank aanval van Remco er af ruilen waardoor er voor hem een lastige stand ontstond. Helaas deed Remco het verkeerd waardoor de kansen omkeerden. Gelukkig was de remisemarge nog niet overschreden en werd het remise. Als vijfde was Pepijn uit. Hij speelde een rustige partij maar wel een waar hij zonder plan speelde. Gezien de rol die hij heeft was dat een beetje jammer. Hij heeft de vrijheid om op avontuur te gaan maar hij bouwde naar een rare passieve stand. Wel moet gezegd worden dat het uiteindelijk knap was dat het ‘puntje’ voor de club zonder problemen werd binnengehaald.

Kopman Leen speelde tegen Berkers senior. Leen zat tegen de beste van EAD, maar dat zag je er niet van af. Ik vond dat Leen het betere van het spel had en zijn tegenstander dwong om te ruilen. Helaas was deze man te taai om Leen naar een goede stand te laten spelen en werd er na een stand die te dun werd tot remise besloten. We speelden lekker maar toch keken we nog steeds naar een achterstand. Hier kwam verandering in toen Jan Linsen Lei Janssen wegzette. Jan werd tactisch laag gezet. Door zijn sterke positionele spel kan hij makkelijk tot winst komen. Gelukkig voor ons lukte dat ook. Een mooie partij waarin Jan steeds beter kwam en het mooi verzilverde. Het stond weer gelijk en Theo stond beter in een klassieke stand. Even leek het erop dat we misschien nog op een voosprong kwamen.

Dit ging alleen niet door. Jules Maartens, bekend bij vele van het Nijmegen Open, pakte een mooie weg naar remise. Geert Boogaars kwam ook niet verder dan remise tegen Jan van Mortel. Geert stond wel ietsjes onder druk, maar de remise werd met een sluwe zet genomen. Als laatste uit was de zenuwslopende partij van Jacob Reiffers tegen Ad Boot. Dat hij minder stond was duidelijk. Dat we als team niet zouden winnen ook. Maar was het nog remise waardoor wij met een punt terug konden rijden Huissen? Ja, dat was het. Na ongeveer vijf uur spelen besloten de heren tot remise. Een gestem doorstoot die niet goed kon zijn werd niet afgestraft. Door dit punt staat het derde van VBI niet meer op de degradatieplekken. Een mooi resultaat tot nu toe dus…..