Damvereniging VBI 3 naar winst in derde ronde

Door Remco Vredenberg

Afgelopen zaterdag speelde het derde van VBI tegen Hardinxveld-Giessendam. Het derde begon dit seizoen redelijk. De eerste wedstrijd werd (verrassend) gewonnen tegen het sterke TDV 2 uit Tilburg. Het gevolg van deze overwinning was goed, al mocht dat in de score niet blijken. Na op veel borden, die normaal gesproken waren gewonnen, toch nog remise gespeeld te hebben werd met 11-9 verloren van Middelburg.

Dan de derde ronde. De tegenstander was Hardinxveld-Giessendam die een lange tijd een klasse hoger speelde dan de klasse waarin het nu opereert. Van tevoren was de boodschap dus al duidelijk: oppassen! en waar nodig spelen met de handrem. Dit uiteraard niet geldend voor de enige jeugdspeler Pepijn van den Brink omdat hij nog met “avontuur” moet spelen om zich zo beter te kunnen ontwikkelen. De eerste hobbel die genomen moest worden was vreemd genoeg de opstelling. Het is moeil

ijk om in een team waar men het liefst zo laag mogelijk wilt spelen een opstelling te maken waar iedereen zich in kan vinden. De opstellingmaker Theo Willemsen zag geen ander alternatief dan zichzelf op bord een te zetten, omdat anderen dit eigenlijk te eng vonden, misschien ook vanwege het feit dat de sterke Wim Kalis heel vaak op bord een zit, maar dat terzijde.
De eerste uurtjes van de wedstrijd verliepen goed. Er was nog geen echte grote fout gemaakt en de schrijver van dit verslagje kon zich niet ontdoen van het idee dat het misschien wel een 10-10 zou worden. Veteraan Jo Ten Westeneind was als eerste uit. In een degelijke partij werd tot een vrede overeengekomen tegen een tegenstander die een goede rating had, mooi gedaan van Jo!
Vervolgens speelde Henk Kemperman remise tegen Wim Huisman. Henk speelt goed dit seizoen. De eerste ronde werd remise tegen Jasper Daems. De tweede ronde was ook een goede partij maar hij zag een zetje over het hoofd. 2-2 was nu de tussenstand en we waren toch al drie uur verder.
Dan de volgende die overeen kwam tot een gelijkspel: Jan Linsen. Jan deed wat hij minimaal moest doen. Als een van de betere van dit derde team wordt er door zijn sterke speelstijl veel van Jan verwacht. Dit kwam de vorige rondes er goed uit. Jan won ze gewoon allebei. Nu was het resultaat remise tegen Pieter Trapman Senior (ja, junior bestaat ook) waar verder niets op af te doen was.

Hierna ging het mis. Remco Vredenberg speelde tegen Pieter Trapman Junior. Achteraf was het misschien gunstiger geweest als deze borden aan Huissense zijde waren omgekeerd, aangezien Jan meer kans heeft om tegen de betere Trapman junior een punt te pakken. Maarja, achteraf telt niet… Toch speelde Remco een goede degelijke partij met oog voor de remise. In een klassieke stand moest Remco zich als eerste verklaren. Hij koos echter voor de verkeerde voortzetting waar een andere zet bij analyse binnen vier zetten remise was. Dit was erg jammer en kostte een belangrijk punt.
Voor het eerst stond het derde nu op een achterstand van 5-3. Geert Boogaars dan. Geert speelde remise. De stand van de Huissenaar was niet super. Hij stond kwetsbaar op 24 en moet vanwege grote druk naar de dode hoek. Toch kon Geert rustig blijven en het punt binnenslepen.

Hierna kwam een hele mooie overwinning. Jeugdspeler Pepijn van den Brink won dankzij een zetje van een tijger van een speler, om me even te laten gaan. Na een boeiende partij waar het gevaar niet uit de weg werd gegaan door beiden ging het fout voor Peter de Hek. Een verraderlijk zetje kostte hem de kop. Helaas maar waar ging tien minuten later Albert Pathuis de mist in. Het was misschien nog wel allemaal te overzien de stand die de jeugdige Huissenaar had, maar hij verloor door de klok tegen Marijke Koers.
Bart Leijser die alweer moest invallen maar door zijn ervaring en kennis van het spelletje toch een goede plaatsvervanger kan zijn deed het voorbeeld van Albert volgen. Hij ging ook door de klok. Wel moet de tegenstander van Bart de credits krijgen die hij verdiende en dat is naast de punten ook de erkenning van de betere stand die hij had. Na deze drie nederlagen was het eigenlijk al gedaan. De twee sterksten van Giessendam respectievelijk Peter Hartog en Wim Kalis waren nog bezig. En hard bezig. Jacob Reiffers werd redelijk hard van het bord getikt. Objectief gezien was er niets op de overwinning van Peter Hartog af te dingen.
Vervolgens in een partij die er niet zo veel meer om deed verloor Theo Willemsen van Wim Kalis. Theo had het een hele lange tijd volgehouden. In een stand die wellicht te dun was om te winnen maakte Theo na vijf en een half uur tijd toch nog een beslissende fout en verloor. De eindstand kwam nu uit op 14-6 voor Hardinxveld. Jammer, maar niet erg kwalijk. De punten moeten bij andere tegenstanders maar gepakt worden.