Damvereniging VBI buigt in titelstrijd voor Hijken DTC

Joostdoor Joop Hendriksen

In een spannende finalewedstrijd heeft Damvereniging VBI het uiteindelijk niet kunnen bolwerken tegen concurrent Hijken. De beide titelpretendenten gaven elkaar met een 11-9 eindstand maar weinig toe. 

In een spannende finalewedstrijd heeft Damvereniging VBI het uiteindelijk niet kunnen bolwerken tegen concurrent Hijken. De beide titelpretendenten gaven elkaar met een 11-9 eindstand maar weinig toe.

Beide teams kwamen gehandicapt aan de start. Vanwege het lucratieve IMSA Elite toernooi in China misten de Huissenaren Alexander Baljakin en Guntis Valneris terwijl Hijken Wouter Sipma, Alexander Domchev en Wouter Wolff moest afstaan.

Toch lag het verlies van de Huissenaren niet aan de invallers die beiden tegen hoger geclassificeerde tegenstanders speelden. Fred de Koning haalde in een gelijkwaardige partij tegen Ivan Trofimov de remise binnen en Dirk Joosten maakte een mooi debuut door zich vakkundig onder de druk van Henk Kalk uit te werken.

Pepijn van den Brink beet het spits af met een wat benauwde remise tegen oud-jeugdwereldkampioen Wiebe van der Wijk. Geert van Aalten trof routinier Jan Ekke de Vries die vooral uit was op het vereenvoudigen van de partij. Verder dan een licht voordeel kwam hij niet. Johan Krajenbrink stuitte op de taaie verdediging van oud-Nederlands kampioen Auke Scholma. Joost Hendriksen speelde sterk tegen een andere oud-Nederlands kampioen, Hans Jansen. Hij had de winst onder handbereik maar verzuimde de beslissende slagzet uit te voeren. Gérard Jansen trof in ex-wereldkampioen Harm Wiersma een oude rivaal. Zijn lichte nadeel wist hij knap in remise om te buigen. Yuriy Lagoda had het goede van het spel maar kon in de slotfase geen beslissende vuist maken tegen Jacob Okken. Maarten Linssen was de enige Huissenaar die het hoofd moest buigen. Tegen de nummer twee van de wereldranglijst Roel Boomstra ging hij in een grillige partij ten onder. Jos Stokkel stond stevig onder druk van Jan Mente Drent maar kon naarmate de partij vorderde de remisehaven bereiken.

Al met al was deze wedstrijd een waardig slot met de tweede plaats voor Damvereniging VBI in een buitengewoon sterke competitie.