Damvereniging VBI haalt uit naar DeZ Culemborg

DEZ Culemborg was voor het begin van de competitie een van de grootste favorieten voor de nationale titel. Damvereniging VBI – op papier iets zwakker – was van plan zich tot het uiterste te verdedigen. De eerste uitslagen gaven weinig reden tot optimisme.

Weliswaar begon Gérard Jansen met een gelijkwaardige remise, maar onmiddellijk daarna volgde een misgreep van Geert van Aalten die na een combinatie de nul kon laten bijschrijven. Peter Hoogteijling verging het  niet beter toen hij werd weggedrukt door Pim Meurs, vorig jaar nog lid van de Huissense hoofdmacht.

Johan Krajenbrink zag zijn voordeel wegsmelten na een venijnige combinatie van zijn tegenstander en kwam niet verder dan remise. Jan Groenendijk speelde een goede partij tegeneen aanzienlijk hoger geplaatste tegenstander en kon ook een remise bijschrijven.

Daarna kantelde de wedstrijd en vielen er vijf winstpartijen als rijpe appels in de mand. Guntis Valneris profiteerde  van tijdsoverschrijding van zijn tegenstander. Alexander Baljakin bouwde langzamerhand voordeel op dat hij in het eindspel wist te verzilveren. Fred de Koning speelde ook een goed partij en liet zijn tegenstander na een schijfoffer kansloos.
Joost Hendriksen  kreeg steeds meer vat op het goede spel van zijn tegenstander en maakt het in de tijdnoodfase af. Rik Keurentjes speelde een mooie positionele partij die hem in het eindspel voldoende voordeel opleverde voor de winst. De uitslag werd zodoende vastgesteld op 13-7 voor Damvereniging VBI.

Damvereniging VBI staat  nu op de vijfde plaats van de ranglijst maar heeft een zwaarder programma gehad dan de concurrentie. Met twee punten achterstand blijven de Huissenaren een goede kanshebber voor de eindzege.