Damvereniging VBI halverwege de competitie zonder puntverlies

door Joop Hendriksen

Het gevecht tussen Damvereniging VBI en Hijken DTC om de nationale titel blijft in volle gang. De Huissenaren wonnen tegen middenmoter Damlust uit Gouda royaal met 15-5 en Hijken liet een 13-7 winst aantekenen tegen het bescheiden CTD Arnhem. Hijken volgt de Huissenaren op één wedstrijdpunt.

Pepijn van den Brink won al snel na een combinatie tegen een zwakke tegenstander. Daarna duurde het enige tijd voordat de Gouwenaren in hun dappere strijd de vlag moesten strijken. Alexander Baljakin won na sterk positiespel. Damlust kwam nog even terug door dat Maarten Linssen niet bestand bleek tegen het sterke spel van ex-nationaal kampioen Prosman. Na zijn terugkeer in de Huissense hoofdmacht was dit Maartens eerste verlies in anderhalf jaar.

Gérard Jansen remiseerde gelijkwaardig met wereld jeugdkampioen Van IJzendoorn. Yuriy Lagoda overmeesterde zijn tegenstander met een klassieke partij en een slim afspel. Invaller Fred de Koning (voor Joost Hendriksen) speelde een prima partij met overtuigende winst in het eindspel. Johan Krajenbrink kon zijn positioneel voordeel niet verzilveren en kwam niet verder dan een puntendeling. Jos Stokkel trof een gelijkwaardige tegenstander, kwam enigszins onder druk maar het bleef allemaal binnen de perken van een remise.

Geert van Aalten had een spannende partij. Het positionele voordeel dreigde hem even te ontglippen maar in het eindspel was hij superieur. Guntis Valneris trof een tegenstander die taai en lang standhield. Opnieuw bleek zijn klasse in het eindspel waarin hij magistraal de partij naar zijn hand zette.