Damvereniging VBI houdt koppositie na vijfde overwinning

door Joop Hendriksen

Het eerste team van Damvereniging VBI trad in het Huissense Koelhuis aan tegen SNA uit Heerhugowaard. De Noord-Hollanders hadden zich versterkt met twee sterke Afrikaanse spelers en boden stevig tegenstand. De Huissenaren  moesten flink aanpakken om uiteindelijk een 12-8 overwinning te boeken.

De eerste uitslag viel in het voordeel van SNA. Joost Hendriksen maakte in het middenspel een fatale fout tegen de Senegalese grootmeester Samb. Pepijn van den Brink trok de stand weer recht in een puike partij met een goed afgewerkte aanval over twee flanken.  Jos Stokkel had zijn tegenstander vanaf het begin flink bij de keel. Het duurde een tijdje, maar uiteindelijk kon hij zijn vierde overwinning van dit seizoen bijschrijven.  

Toen volgden er zes remises op rij. Maarten Linssen had het uiteraard lastig tegen de no 1 van de wereldranglijst Schwarzman maar wist zich in een intelligent afspel van de remise te verzekeren. Yuriy Lagoda kreeg wel enig voordeel op het bord maar zijn taaie tegenstander bleek niet te verschalken.  Ook Geert van Aalten had het beste van het spel en zette een stevige aanval in. Zijn tegenstander speelde goed tegen en dat bleek genoeg voor de puntendeling.

Johan Krajenbrink trof een degelijke speler als tegenstander. Wat hij ook probeerde, het lukte niet om tot winst te komen. Gérard Jansen speelde een gelijkwaardige remise tegen de tweede Afrikaanse opponent. Alexander Baljakin stond wel goed maar kreeg het lastige eindspel niet rond. Guntis Valneris gaf de eindstand tenslotte een wat fraaier aanzien. Na een goede positionele partij wist hij  uiteindelijk het moeilijke eindspel in zijn voordeel te beslissen.