Damvereniging VBI houdt koppositie na winst

door Joop Hendriksen

In thuishonk ’t Koelhuis haalde landskampioen Damvereniging VBI de derde volle winst in deze competitie. Witte van Moort, jarenlang een angstgegner van de Huissenaren moest na een zenuwslopende wedstrijd het onderspit delven.

Gérard Jansen opende met een gelijkwaardige remise. Alexander Baljakin kon ondanks een voortdurend betere stand geen winnend voordeel krijgen. Invaller Fred de Koning stond wel onder druk, maar sleepte uiteindelijk de remise binnen. Vervolgens haalde wereldtopper Vadim Virny Joost Hendriksen onderuit nadat er lange tijd weinig aan de hand leek. Een foute zet werd de Huissenaar fataal.

Johan Krajenbrink trok de stand weer recht. Zijn tegenstander zag een winnende combinatie over het hoofd en Johan kon vervolgens profiteren. Pepijn van den Brink stond voortdurend onder druk, zijn tegenstander miste mogelijk de overwinning maar uiteindelijk pakte Pepijn het punt. Jos Stokkel stond de hele partij in het voordeel, maar het was niet genoeg voor de winst. Met een 8-8 stand werd het toen wel heel spannend.

Maarten Linssen doorbrak de ban. Hij legde een puike partij op het bord en speelde zijn tegenstander positioneel weg. Yuriy Lagoda had het lastig tegen een taaie verdediger. Een foutje van de Twentenaar in het eindspel bracht Damvereniging VBI definitief met 12-8 over de streep.

De Huissenaren profiteerden in deze competitieronde nog extra door het gelijke spel dat mede-titelkandidaat Hijken opliep tegen Van Stigt Thans.