Damvereniging VBI kan het niet bolwerken tegen Hijken

door Joop Hendriksen

De competitiewedstrijd tegen Hijken is voor Damvereniging VBI altijd een bijzonder spannend evenement met wisselende resultaten. Dit keer trokken de Huissenaren aan het kortste eind. Met een 8-12 nederlaag moest de terugreis worden aanvaard. Twee verliespartijen werden de regerend landskampioen fataal.

Geert van Aalten begon met een gelijkwaardige remise. Joost Hendriksen herstelde zich prima na enkele minder goede prestaties en hield een sterke tegenstander degelijk in bedwang. Alexander Baljakin had het zwaar tegen ex-wereldkampioen Roel Boomstra. In een nadelige stand wist hij het vege lijf te redden.

Johan Krajenbrink kwam tot licht voordeel, maar dat was onvoldoende voor winst. In de volgende partij ging het mis toen Jos Stokkel niet opgewassen bleek tegen oud-wereldkampoen Harm Wiersma. Nadat meteen daarna Jasper Lemmen een combinatie verkeerd uitrekende en moest opgeven, was het eigenlijk al gedaan met de Huissense ambities.

Maarten Linssen hield de schade beperkt door in een moeilijke stand de remisehaven te bereiken. Invaller Dirk Joosten volgde met een keurige remise. Gérard Jansen had een partij met wisselende kansen die uiteindelijk op remise uitliep. Ook Fred de Koning sloot af met een remise na een te licht voordeel.

Door deze nederlaag en de winst van alle overige concurrenten duikelde Damvereniging Huissen naar de vijfde plaats op de ranglijst. Er zal in de volgende wedstrijd tegen koploper Van Sticht Thans gewonnen moeten worden om nog enige kans te houden op de prolongatie van het landskampioenschap van 2017.