Damvereniging VBI laat steek vallen tegen Culemborg

door Joop Hendriksen

Damvereniging VBI heeft na de reeks van negen overwinningen het eerste tegenpunt moeten incasseren. Tegen DEZ Culemborg kwamen de Huissenaren niet verder van een 10-10 gelijkspel. Culemborg was voorafgaande aan de competitie een van de favorieten voor de titel.

Doordat bij een aantal wedstrijden het team met invallers moest worden gecompleteerd werden enkele verliespunten geïncasseerd, maar tegen Damvereniging VBI traden de Culemborgers op volle sterkte aan.  Daarmee was het een gelijkwaardige ploeg. Dat bleek ook in de ongemeen spannende wedstrijd waarbij het heel lang duurde voordat er enige tekening in de strijd kwam.

Alexander Baljakin zette het eerste punt neer in een gelijkwaardige strijd tegen Pim Meurs. De door griep geplaagde Geert van Aalten richtte zich tegen Tjeerd Harmsma op een behoudende partij die rustig naar remise liep. Gérard Jansen had een mooie partij tegen Boudewijn Derkx. Na een combinatie en een niet goed uitpakkend schijfoffer van zijn tegenstander kon Gérard de beide punten opstrijken.

Maarten Linssen speelde een goede partij tegen GMI Evgeni Vatoetin.Hij kwam geen moment in gevaar en rondde af naar remise. Johan Krajenbrink koos tegen Sven Winkel voor een omsingeling. Daar ging hij te lang mee door met als gevolg dat hij de beide punten moest inleveren. Pepijn van den Brink kwam tegen Wouter Ludwig slecht uit de opening en leek verloren te staan. Door een klein wonder wist hij het vege lijf te redden. Jos Stokkel kwam na een klassiek-achtige stand tot een gelijkwaardige remise.

Culemborg kwam op voorsprong toen Joost Hendriksen tegen Dik de Voogd voor de volle winst ging. Hij kwam in het nadeel en moest te veel offeren om tot een dam te komen. Snel daarna verdampte die voorsprong weer toen Guntis Valneris zijn partij winnend afsloot. Hij stond de hele wedstrijd goed tegen John van den Borst. Toen die een geforceerd doorbraakje probeerde was het snel afgelopen. Yuriy Lagoda speelde een spannende partij tegen Uladzislau Valjuk. Hij leek tegen het einde nog een winstkans te hebben maar zijn tegenstander ving dat goed op.

Medekandidaat voor de titel Hijken kwam tegen WSDV Wageningen tot een 12-8 overwinning. De beide kemphanen staan nu exact gelijk in punten en bordsaldo. De onderlinge partij in de laatste ronde zal de beslissing voor het landskampioenschap gaan brengen.