Damvereniging VBI maakt een goede start

door Joop Hendriksen

Het eerste team van Damvereniging VBI heeft een goede aftrap gegeven in de nieuwe bondscompetitie door een 11-9 overwinning op Van Stigt Thans.

Gérard Jansen bereikte in zijn partij nauwelijks voordeel en sloot af met een gelijkwaardige remise. Ook Geert van Aalten kwam tegen een taaie tegenstander niet verder dan een gelijkwaardige partij. Yuriy Lagoda had het zwaar tegen oud-wereldkampioen Gantwarg. Toen die probeerde de winst te forceren kon Yuriy zich maar net het vege lijf redden.

Invaller Fred de Koning (voor Guntis Valneris) speelde een sterke positionele partij, kwam op dam en werkte de partij verder in stijl af naar winst. Johan Krajenbrink speelde een goede partij. Toen hij het af moest maken zag zijn tegenstander een klein gaatje en pikte een puntje in. Pepijn van den Brink liet zich door oud-Nederlands kampioen Ron Heusdens klassiek wegspelen en kwam in een hopeloos eindspel terecht.

Er resteerde nog vier partijen op enkele borden de betere kansen voor de Huissenaren. Maarten Linssen liep langs de rand van de afgrond. Zijn tegenstander speelde sterk maar Maarten wist  op het nippertje de veilige haven te bereiken. Alexander Baljakin had voortdurend het beste van het spel. Toen zijn tegenstander kon doorbreken naar dam ontsnapte die op merkwaardige wijze aan verlies.

Joost Hendriksen stond tegen veelvuldig Nederlands kampioen Rob Clerc weliswaar voortdurend onder lichte druk maar kon zich in het eindspel staande houden. Jos Stokkel legde in de laatste partij zijn tegenstander een theoretische variant voor waar die geen raad mee wist en de eerste competitieoverwinning van Damvereniging VBI was een feit.