Damvereniging VBI pakt koppositie

door Joop Hendriksen

De tweede ronde van de nationale damcompetitie in de Ereklasse pakte uitstekend uit voor Damvereniging VBI. Zelf stuurden zij de Lunterense formatie onverrichter zake naar huis. Verrassend was dat huidig landskampioen en mede-titelpretendent Hijken DTC een punt liet liggen tegen Apeldoorn.

Dat betekent dat na twee rondes de Huissenaren als enige van de werkelijke kandidaten voor de titel nog geen puntverlies hebben opgelopen.

De wedstrijd tegen DES Lunteren verliep, anders dan de einduitslag 13-7 doet vermoeden, zeker niet gladjes. Het is eens te meer een bewijs dat op het hoogste damniveau altijd gevaar dreigt, ook tegen in theorie mindere teams. Jos Stokkel startte uitstekend met een winstpartij. Johan Krajenbrink kon zijn terreinvoordeel niet verzilveren.

Pepijn van den Brink stond in zijn partij wel redelijk maar gaf de zaak door een fatale misser uit handen. Alexander Baljakin trok de stand weer naar het voordeel voor de VBI-dammers in een positioneel sterk eindspel. Gérard Jansen en Yuriy Lagoda konden hun betere stand niet tot winst brengen, maar Geert van Aalten wist in een interessant klassiek duel zijn op remise beluste tegenstander te overmeesteren.

Guntis Valneris zag zijn kansrijke stand door een goed verdedigende tegenstander verwateren. Fred de Koning gaf de Huissense overwinning meer glans door eerst een schijf en vervolgens de partij te pakken. Joost Hendriksen kreeg aanvankelijk goed spel tegen de Veluwse kopman maar uiteindelijk bleef de partij in evenwicht.