Damvereniging VBI redt het niet tegen Schiedam

door Joop Hendriksen

De wedstrijd tegen Van Stigt Thans Schiedam was voor Damvereniging cruciaal voor de strijd om de tweede plaats in de nationale competitie. De Schiedammers zijn nu nog regerend nationaal kampioen maar het ziet er naar uit dat de titel wordt overgenomen door Hijken DTC.

 

De Huissenaren trapten goed af met een overwinning van Gérard Jansen. Wouter Ludwig bracht tegen de oud-nationaal en -Europees kampioen Rob Clerc een prima partij op het bord. Op het eind moest Rob vechten voor de remise. Alexander Baljakin en Jos Stokkel stonden er ook allebei goed voor, maar hun voordelige positie bleek onvoldoende voor de winst.

Joost Hendriksen probeerde de aanval tegen een op papier beduidend sterkere tegenstander. In het middenspel kwam hij onder druk en na een combinatie kon hij de vlag strijken. Jasper Lemmen speelde een gelijkwaardige remise. Toen Fred de Koning de druk van zijn tegenstander niet kon weerstaan, begonnen zich donkere wolken boven het Huissense team samen te trekken.

Er kwam geen lucht toen Guntis Valneris zijn tegenstander niet voldoende onder druk kon zetten en in remise moest berusten. Geert van Aalten bereikte weinig en kwam tot een gelijkwaardige remise. Het definitieve oordeel werd voltrokken toen Johan Krajenbrink in een eindspel met twee tegen vijf dammen de vlag moest strijken.

Damvereniging VBI ging zodoende met een 8-12 nederlaag naar huis. Een derde plaats in de eindrangschikking lijkt nu het maximaal haalbare.