Damvereniging VBI start met zege op Witte van Moort

door Joop Hendriksen

In de eerste ronde van de nieuwe damcompetitie heeft Damvereniging VBI een eerste klap uitgedeeld. Tegenstander was Witte van Moort dat de Huissenaren in het verleden regelmatig ernstige hoofdbrekens heeft bezorgd.

Ook deze wedstrijd werd gestreden op het scherp van de snede. Pepijn van den Brink startte goed en wist met goed positioneel spel Herman Hilberink te overmeesteren. De Twentenaren sloegen meteen terug toen oud-wereldkampioen Vadim Virni een sterke aanvalspartij op tafel legde die door Jos Stokkel niet kon worden weerlegd.

Fred de Koning kwam in een stevige partij tegen Gerbrand Hessing aanvankelijk wat voordelig te staan, raakte dit later kwijt maar kon uiteindelijk remise overeenkomen.  Joost Hendriksen probeerde wel wat aanvallend spel maar Yuen Wong wist dit op degelijke wijze te pareren. Uiteindelijk kwam een gelijkwaardige remise op het bord. Invaller Dirk Joosten (voor een met vervoersproblemen kampende Guntis Valneris) kwam in een goede positionele partij een evenwichtige remise overeen.

Halverwege de wedstrijd zag het er goed uit voor Damvereniging VBI.  Aan vier borden leken winstkansen maar er waren ook sterke tegenstanders in de ring. Yuriy Lagoda kwam tegen Bert Aalberts wel tot een gunstige stand maar strandde uiteindelijk in remise. Gérard Jansen had zeker winstkansen maar Marino Barkel sleepte de remise voor de poorten van de hel weg. Geert van Aalten kwam in een zware partij tot een gelijkwaardige remise tegen Odin Mol.

Alexander Baljakin leek lange tijd op winst af te stevenen maart Gil Salomé vond het gaatje dat voor de remise nodig was. Uiteindelijk maakte Johan Krajenbrink het verschil in een boeiend eindspelgevecht tegen Jan van Dijk en leverde de eindstand 9-11 in het voordeel van Damvereniging VBI af.