Damvereniging VBI verliest eerste barragepartij

In de ereklasse van de KNDB stonden na het einde van de competitie drie team aan kop. Behalve Damvereniging VBI waren dat Van Stigt Thans uit Schiedam en Witte van Moort uit Westerhaar. Een barrage tussen die drie moet de uiteindelijke nationaal kampioen aanwijzen.

De aftrap werd zaterdag 14 maart gegeven tussen Van Stigt Thans en Witte van Moort. Die wedstrijd eindigde in een 11-9 overwinning voor de Schiedammers. Zondag 15 maart ging het tussen Damvereniging VBI en Witte van Moort. De Huissenaren leden met 8-12 een gevoelige nederlaag. Dat betekent dat de Huissenaren zondag 22 maart moeten winnen tegen Van Stigt Thans om in de race te blijven voor een verlengde barrage. Dat presteerde het team in de reguliere competitie ook al dus niets is nog onmogelijk. Bij elk ander resultaat zijn de Schiedammers landskampioen.

090315vbiwvm.jpgDat Fred de Koning het niet redde tegen de nummer twee van het laatste wereldkampioenschap mark Podolskij was vergeeflijk en ook de verliespartij van Joost Hendriksen tegen oud nationaal kampioen Auke Scholma moest op voorhand ingecalculeerd worden. Pim Meurs tastte echter letterlijk mis in een verkeerd uitgevoerde slagzet en ging roemloos ten onder. Alleen de nationale topscorer Guntis Valneris kwam tot winst. Voor de rest was er te weinig compensatie bij de Huissenaren. Alexander Baljakin, Johan Krajenbrink en Gérard Jansen konden hun voordelige stand niet tot winst leiden. Ook Peter Hoogteijling, Geert van Aalten en Jasper Lemmen bleven steken in een puntendeling.

Notaties Notaties
Animaties Animaties

TWEEDE RONDE BARRAGE KNDB CLUBCOMPETITIE
Witte van Moort pakt laatste kans
Persbericht KNDB, 15 maart 2009

RHEDEN – Normaal worden ze in Huissen pas ná een feestavond met een kater geconfronteerd. Nu begon Damvereniging VBI gisteren (zondag) de festiviteiten rond het 75-jarig bestaan al met een kater. Witte van Moort pakte in de barrage van de KNDB clubcompetitie de laatste kans en reisde – na de 11-9 nederlaag van zaterdag tegen Van Stigt Thans – met een 12-8 overwinning op zak terug naar Westerhaar.
Als VBI komende zondag in Schiedam tot winst komt dan beginnen alle drie verenigingen op 28 maart, in versnelde tempo, aan een nieuwe barrageronde. Bij elk ander resultaat is Van Stigt Thans de nieuwe kampioen van Nederland.
Witte van Moort won enigzins geflatteerd maar was wel gewoon scherper in het benutten van de kansen. Vice-wereldkampioen Mark Podolski zette de toon door Fred de Koning in de aanval te overspelen. Peter Hoogteijling en zeker ook Gérard Jansen hadden in naam van VBI aantoonbaar voordeel maar Dik de Voogd en de zich taai verdedigende Gil Salomé bleven binnen de remisemarge. Intussen hadden ook de grootmeesters Geert van Aalten en Alexander Getmanski de punten gedeeld. Jasper Lemmen stond volgens de thuisclub erg goed en had meer verdiend. Volgens Marino Barkel was de damcombinatie die zijn Overbetuwse opponent nam echter juist de enige weg naar de remise.
Ereklasse-topscorer Guntis Valneris gaf  met een sterk gespeeld klassiekje tegen Peter Hoopman (‘Ik ben ingemaakt’) de thuisclub nog enige hoop. De wedstrijd kantelde definitief toen Pim Meurs in een potremisestand bij een slagwisseling per abuis de verkeerde schijf aanraakte waardoor Boudewijn Derkx zich onverwacht kon laten feliciteren. Johan Krajenbrink leek Danny Slotboom over de rand van de afgrond te duwen maar struikelde over een remisezetje. Tot overmaat van ramp kon Alexander Baljakin een dammeneindspel met twee schijven meer tegen Edwin Twiest niet tot winst herleiden. Auke Scholma bedierf de Huissense feestvreugde definitief door Joost Hendriksen na een sterkgespeelde partij met lege handen achter te laten.

Uitslagen barrage:
Witte van Moort-Van Stigt Thans 9-11
Damvereniging VBI-Witte van Moort 8-12.

Stand: 1. Van Stigt Thans 1-2, 2. Witte van Moort 2-2, 3. Damvereniging VBI 1-0.