Damvereniging VBI verliest van Culemborg

door Joop Hendriksen

In de 9e ronde van de nationale ereklasse was Denk en Zet Culemborg te sterk voor Damvereniging VBI. De Huissenaren moesten met 8-12 het onderspit delven. Maar liefst drie partijen gingen verloren . Daar stond slechts één overwinning tegenover.

Geert van Aalten opende de stand met een gelijkwaardige remise in een rustige partij. Ook Wouter Ludwig was tegen een lastige tegenstander snel klaar met een evenwichtige partij. Gérard Jansen probeerde wel het een en ander maar kwam tegen de vijfvoudige Nederlandse kampioen Kees Thijssen niet verder dan remise.

Guntis Valneris zette de eerste winstpartij neer. Zijn tegenstander, oud-DVVBI-speler Pim Meurs, probeerde een gewaagde opening. Dat bleek niet de goede strategie tegen de oud-wereldkampioen en huidige nr. 2 op de wereldranglijst. Fred de Koning bakte er niet veel van en werd met overmacht verslagen. Jasper Lemmen stond enigszins onder druk maar bereikte uiteindelijk een gelijkwaardige remise.

Jos Stokkel maakte een fout in het beginspel. Het kwam van kwaad tot erger en hij moest uiteindelijk de vlag strijken. Johan Krajenbrink probeerde een aanvallende partij op te zetten. Dat ging mis en hij kwam in een verloren eindspel terecht. Met nog twee uitslagen in het vooruitzicht leek een uiteindelijk gelijkspel nog goed mogelijk. Het pakte anders uit.

Alexander Baljakin had een sterk positionele voorsprong. Zijn tegenstander wist op wonderbaarlijke wijze een remise te bereiken. Ook Joost Hendriksen bereikte een gewonnen stand, maar miste op het einde de juiste voortgang en moest remise toestaan.