Damvereniging VBI verslaat koploper Apeldoorn

door Joop Hendriksen

Voor Damvereniging VBI was de wedstrijd tegen Apeldoorn de laatste mogelijkheid om een kans te blijven maken op het kampioenschap van Nederland. Apeldoorn kwam in vol ornaat met onder meer veelvoudig wereldkampioen Tsjizjov. Bij de Huissenaren zag het er aanvankelijk niet gunstig uit met twee invallers en een zieke Johan Krajenbrink achter de borden. De werkelijkheid pakte heel anders uit: na afloop stond er een fraaie 12-8 overwinning op de teller.

De winstpartij van invaller Geert Berends bracht na de voorlaatste uitslag een 10-8 voorsprong. Gérard Jansen had een voordelige stand maar nam geen genoegen met de remise die zijn team de overwinning zou brengen. Hij gaf zijn tegenstander na zeven en een half uur spelen het nakijken. Johan Krajenbrink wikkelde snel af naar remise. Invaller Pepijn van den Brink kon tegen een veel hoger gekwalificeerde tegenstander de druk weerstaan. Bij de borden van Geert van Aalten, Guntis Valneris, Rik Keurentjes, Jan Groenendijk en Joost Hendriksen zag het er allemaal redelijk tot goed uit, maar daar werd uiteindelijk de vrede getekend. Alexander Baljakin speelde een gelijkwaardige remise tegen Tsjizjov.

Met nog drie ronden te gaan is het buitengewoon spannend in de top van de Ereklasse. Volendam en Apeldoorn hebben beide 13 punten en worden op één punt gevolgd door het drietal Hijken, Damvereniging VBI en Culemborg. Een kleine misstap van de beide lijstaanvoerders is nodig om de Huissenaren, die een relatief licht programma hebben weer helemaal terug in de race te brengen.