Damvereniging VBI wint de nationale beker

door Joop Hendriksen
(Door omstandigheden is dit artikel later geplaatst dan de bedoeling was.)

Damvereniging VBI heeft in het Huissense ‘t Koelhuis de strijd om de nationale dambeker gewonnen. Na poulewinst in de eerste en tweede ronde traden de Huissenaren op 16 juni aan in de eindronde.

In de kwartfinale werd Harderwijk verslagen met 5-3 en in de halve finale werd het na barrage 6-2 tegen Dammend Tilburg, de latere nummer drie van dit kampioenschap.

In de eindstrijd om de nationale titel ontmoetten de Huissenaren aartsvijand Hijken. In het gezelschap van uitsluitend internationale grootmeesters kwamen de Drenten met een voortreffelijke ploeg voor de dag. Door een hogere gemiddelde rating dan de Huissenaren waren zij zelfs licht favoriet voor de titel. Maar een wedstrijd wordt niet beslist door de stand op de ratinglijsten, maar op het dambord en Damvereniging VBI liet zich niet intimideren.

Jos Stokkel trapte af met winst tegen Wouter Sipma. Even later volgde Johan Krajenbrink met winst tegen oud-nationaal kampioen Auke Scholma. Dat betekende dat Hijken de beide resterende wedstrijden moest winnen om een barrage af te dwingen en VBI aan één remise genoeg had voor de titel.

Regerend wereldkampioen rapid Alexander Baljakin had oud -wereldkampioen Roel Boomstra als overbuurman aan de tafel. De beide coryfeeën legden een bijzonder spannende partij op het bord, waarin Roel Boomstra licht positioneel voordeel kreeg. Door een ijzersterke verdediging haalde Alexander de remise binnen en daarmee waren de Huissenaren voor het eerste sinds 2013 weer nationaal bekerkampioen.

Dat Geert van Aalten het tenslotte moest afleggen tegen oud-nationaal kampioen Hans Jansen was niet meer van belang voor het resultaat en zo werd de eindstand bepaald op 5-3.