Damvereniging VBI wint ook de tweede wedstrijd

door Joop Hendriksen

Damvereniging VBI haalde in een spannende barrage begin dit jaar tegen Apeldoorn de nationale titel binnen. Nu de sponsor de geldkraan stevig heeft teruggedraaid waren de Apeldoorners, zonder hun contingent Oost-Europese grootmeesters, geen schim meer van de grote ploeg uit de vorige competities.

Johan Krajenbrink, niet helemaal fit, maakte een snelle remise. De tweede uitslag bracht  het eerste verschil. Joost Hendriksen strafte het gebrek aan positionele vaardigheden van zijn tegenstander af.  Maarten Linssen kwam in een laveerpartij tot een gelijkwaardige remise. Geert van Aalten bleef bij zijn opdracht om de Apeldoornse kopman af te stoppen en stuurde keurig op remise aan.

Gérard Jansen trof een op papier zwakke tegenstander die het tegen verwachting nog lang volhield. In het eindspel gaf het klassenverschil de doorslag. Jos Stokkel’s tegenstander dacht met een schijfoffer  het betere  spel te krijgen. Toen daar niets van overbleef kon Jos in de eindfase de beide punten pakken. Guntis Valneris leek zijn partij goed onder controle te hebben. Na een combinatie van zijn tegenstander moest hij scherp spelen om de remise vast te houden.

Yuriy Lagoda stond onder druk tegen Bemmelnaar Jasper Lemmen. Hij bleef de partij in de hand houden en kwam tot een goede remise. Pepijn van den Brink had het moeilijk tegen grootmeester Hein Meijer. Zijn eindspel van een dam tegen vier schijven wist hij handig tot remise te leiden. Alexander Baljakin stond de hele wedstrijd wat beter. Zij taaie tegenstander wist  er een remise uit te peuteren.

Met een 13-7 overwinning hebben de Huissenaren zich mede aan de kop van het klassement geplaatst.