Damvereniging VBI zet zegereeks voort tegen 020 Amsterdam

door Joop Hendriksen

Met de 15-5 overwinning tegen het verzwakte 020 blijft Damvereniging VBI ook na de 7e ronde in de Ereklasse zonder puntverlies aan kop. Ook achtervolger Hijken kwam tot winst zodat het onderlinge verschil één punt blijft.  Met nog vier rondes te gaan wordt het ongemeen spannend in de strijd om de nationale titel.

Jos Stokkel had het moeilijk, stond voortdurend zwak, maar wist ondanks schijfverlies op het nippertje de remisehave te bereiken. Pepijn van den Brink speelde een goede positionele partij en boekte tegen een geroutineerde tegenstander een gelijkwaardige remise.  De eerste winst kwam van Joost Hendriksen. Hij stond de hele partij al sterk, maar toen zijn tegenstander in zware tijdnood kwam was het snel over.

Alexander Baljakin veegde een zwakke tegenstander vakkundig onder de mat.  Geert van Aalten stond de hele partij op licht voordeel. Met een flexibele verdediging liet zijn tegenstander het niet verder komen dan remise. Halverwege de wedstrijd had Damvereniging VBI met een 7-3 voorsprong weinig meer te duchten.

Johan Krajenbrink stond er goed voor, forceerde schijfwinst maar maakte in de afwerking een foutje en kwam niet verder dan remise. Yuriy Lagoda had aanvankelijk niet veel voordeel, maar ook bij zijn tegenstander ging onder tijdsdruk in het eindspel het licht uit. Iets soortgelijks gebeurde in de partij van Maarten Linssen. Licht voordeel, een tegenstander die het lang volhield maar in het eindspel het fatale avontuur zocht.

Gérard Jansen zette positioneel een voordelige stand op die hij leidde tot een overmachtseindspel.  Guntis Valneris zette een puike partij op maar kon het dammeneindspel niet in zijn voordeel beslissen.