Damvereniging VBI zet zegereeks voort tegen Culemborg

door Joop Hendriksen

In de eerste ronde van de nationale damcompetitie na de winterstop trad Damvereniging VBI aan tegen DEZ Culemborg. De uitslag 12-8 betekende een nieuwe stap op weg naar het landskampioenschap.

Yuriy Lagoda trapte tegen Dik de Voogd af met een gelijkwaardige remise. Pepijn van den Brink volgde met een goed gespeelde aanval tegen Uladzislau Valiuk die hij uiteindelijk niet in winst kon omzetten.

De eerste winst kwam van Geert van Aalten. Nadat Thijs Vreugdenhil een schijf moest offeren kon Geert naar dam doorbreken. Gérard Jansen leek goede winstkansen te hebben tegen Henk Ruesink maar aarzelde bij een doorbraak en kwam niet verder dan remise. Johan Krajenbrink zocht de aanval. Toen John van den Borst een schijf achter kwam kon Johan de volle winst binnen halen.

Joost Hendriksen bouwde met goed positiespel groot voordeel op tegen Ed Kok en maakte dat af met een prima winst. Guntis Valneris trof Alexander Boulatov en besloot een mooie strategische partij met winst. Alexander Baljakin kreeg wel voordeel tegen Tjeerd Harmsma maar kon dit niet afmaken.

Na een 12-4 voorsprong stokte de Huissense puntenmachine. Fred de Koning liep gelijk op tegen Sven Winkel totdat hij onvoldoende verweer had bij een aanval op zijn linkervleugel.  Jos Stokkel trof Evgeni Vatoetin die hem stevig onder druk zette. Na problemen op een vleugel moest Jos capituleren.

De volgende competitiewedstrijd op 21 januari is uitermate bepalend voor het landskampioenschap. Dan treedt Damvereniging VBI thuis aan tegen Hijken DTC, de huidige titelhouder die met één verliespunt de meest geduchte concurrent is.