DV Huissen maakt na winst in Geleen als middenmoter de competitie af

door Anton Janssen

HUISSEN – DV Huissen bleef Geleen in de achtste competitieronde met 12-8 de baas en kan de competitie in de Ereklasse ontspannen uitspelen. De Huissense dammers staan met negen punten uit acht wedstrijden op de zesde plaats. Kansen voor de titel hebben ze al lang vergeten en voor degradatie hoeven ze niet te vrezen.

Geleen-DV Huissen 8-12

Speler/coach Geert van Aalten noemde na afloop de uitslag duidelijk: "We hebben onverwacht weinig tegenstand gehad. Vooraf hebben wij de Limburgers sterker ingeschat. Onze duidelijke zege kwam geen moment in gevaar. Bij scherper spel hadden Guntis Valneris, Alexander Baljakin en ikzelf kunnen winnen en was het verschil nog groter geweest. We kunnen als middenmoter dit seizoen afmaken."

Nadat vier partijen waren beëindigd stond DV Huissen als op een rustgevende 6-2 voorsprong. Hans Klaassen en Theo Berends lieten hun eerste competitiewinst noteren. Klaassen strafte een catastrofale blunder van Ove Verdel af. Berends maakte indruk met zijn uitstekende aanvalsspel. De uit Ivoorkust afkomstige Leopold Sekongo werd het slachtoffer van een slag waarmee de Huissenaar het pad naar dam effende.

Intussen was Geert Berends tegen Ronald Schalley op een gelijkwaardige remise uitgekomen; Ferry Kemperman voegde weer een punt aan de score toe. Ferry was licht teleurgesteld want er zat meer perspectief in zijn positie.

De door griep geteisterde Baljakin trof in Macodou Ndiaye een reusachtige gestalte. De Senegalees begroette in Van Aalten een goede vriend van het Wereldkampioenschap 1988 in Paramaribo. De hernieuwde kennismaking was uitbundig. Het spel tegen Baljakin verging de Afrikaan minder. Toen Baljakin zich verrekende, kon Ndiaye op remise af.

Ook Valneris maakte zijn voordelige positie tegen Adiatou Ibrahim niet af. De Letse speler verslikte zich in de winstvoering. De stand met vijf tegen drie schijven in het voordeel van de Huissense speler bleek nog een geniepige remise te bevatten. Joost Hendriksen trof grootmeester Vadim Virny en hield lang stand. Het werd een desastreuze afloop; Virny sloop door de verdediging.

Alex Mathijsen maakte er tegen Martijn van Gortel weer een heftig tijdnoodgevecht van. Hij had na de vijftigste zet nog luttele seconden over. De stand was volkomen in evenwicht en goed voor een punt. Gérard Jansen trof in Theo Schippers een speler die een tijdje uit de competitie was. Dat brak de Limburger op. Het doortastende aanvalsspel van Gérard was weer overtuigend. De positie met elk negen schijven was een debacle voor Schippers.

De laatste uitslag kwam van het bord van Van Aalten. Die had groot positioneel voordeel op Elena Altsjoel. Het was de inleiding van een eindspel waarin de vroegere Russin miraculeus de remise forceerde. Haar levenspartner Vadim Virny kreeg daarmee zijn zin. Eerder op de middag had hij de Huissense captain gevraagd zijn vrouw met rust te laten.

Guntis Valneris heeft na deze achtste ronde aan de kop van het topscorerklassement gezelschap gekregen van Jean-Marc Ndjofang van Amsterdam. Beide hebben veertien punten. Van de Hussenare staat Gérard Jansen op drie met dertien punten. Van Aalten en Baljakin hebben elf punten achter hun naam. In de volgende ronde op zaterdag 21 januari komt Amsterdam, de achtervolger van koploper Schiedam, naar ‘t Koelhuis in Huissen.

Uitslagen tussen Geleen en DV Huissen 10-10: bord 1 Martijn van Gortel-Alex Mathijsen 1-1, 2 Ronald Schalley-Geert Berends 1-1, 3 Adiatou Ibrahim-Guntis Valneris 1-1, 4 Vadim Virny-Joost Hendriksen 2-0, 5 Theo Schippers-Gérard Jansen 0-2, 6 Macodou Ndiaye-Alexander Baljakin 1-1, 7 Elena Altsjoel-Geert van Aalten 1-1, 8 Leopold Sekongo-Theo Berends 0-2, 9 Ove Verdel-Hans Klaassen 0-2 en 10 Erwin Heunen-Ferry Kemperman 1-1.

 

Damvereniging Heijting Huissen 1 op dreef tegen Geleen

door Joop Hendriksen 

Tijdens de achtste competitieweek kwam het eerste team van Damvereniging Heijting Huissen uitstekend uit de verf. De 12-8 winst tegen CEMA De Vaste Zet uit Geleen was tevens een revanche op het teleurstellende gelijkspel, dat de Huissenaren vorig jaar tegen dezelfde ploeg moesten incasseren. Heijting Huissen bezet nu met negen punten de zesde plaats in de competitie en is daarmee een goede middenmoter. Hoe sterk de huidige competitie is wordt nog eens gedemonstreerd doordat regerend nationaal kampioen Meurs Denk en Zet uit Culemborg nog niet verder is gekomen dan een zevende plaats met zeven wedstrijdpunten.

De wedstrijd begon voor de Huissenaren al meteen goed tegen de Limburgers. Hans Klaassen kon na twee uur zijn jarige vader al opbellen met de mededeling dat hij zijn eerste winst in deze competitie scoorde. Een blunderende Ove Verdel zag het zetje niet dat Hans hem voorschotelde. Geert Berends maakte vervolgens een evenwichtige en degelijke remise tegen Ronald Schalley. Zijn broer Theo deed het beter tegen de Ivoriaanse zetjeskoning Leopold Sekongo. Theo bouwde een positioneel sterke stand op en wist zijn tegenstander tenslotte door een combinatie te verschalken. Zijn reactie: "Ik ben nog lang niet uitgeschakeld". Ferry Kemperman speelde vervolgens een sterke remise tegen Erwin Heunen in een partij, waar vermoedelijk meer in had kunnen zitten. Alexander Baljakin kwam tegen collega-grootmeester Macadou N’Diaye tot groot overwicht, maar verslikte zich in de afwerking waardoor er niet meer dan remise in zat. Dat zelfde deed Guntis Valneris: een foutje in een gewonnen stand tegen Adiatou Ibrahim leverde eveneens remise op. De volgende partij leverde winst op voor de thuisclub. Joost Hendriksen gaf tegen grootmeester Vadim Wirny lange tijd goed spel. Zij stelling was echter uiteindelijk te statisch en Wirny kon tot een goede positionele winst komen. Alex Mathijsen had het geluk dat zijn tegenstander Martijn van Gortel deze keer ook in tijdnood verkeerde. In een klassieke stand kwam een gelijkwaardige remise tot stand. Gérard Jansen speelde een partij uit één stuk tegen Theo Schippers en won met overmacht. Gérard nestelde zich daardoor op de derde plaats van de topscorerslijst in deze competitie en achtervolgt Guntis Valneris op één punt. Geert van Aalten speelde tegen de oud- wereldkampioene bij het vrouwendammen Elena Altsjoel een partij waarin hij steeds meer overmacht kreeg. Met veel kunst- en vliegwerk wist de ex-Oekrainse echter te ontsnappen met remise als resultaat.