Eerste team wint van CEMA/De Vaste Zet

Partijnotaties Partijnotaties
Partijanimaties Partijanimaties

DV Huissen doet op tweede plek in Ereklasse mee om landstitel

Door onze medewerker (Anton Janssen, De Gelderlander)

HUISSEN – De Huissense dammers blijven hun competitiewedstrijden winnen. Zaterdag ging Geleen er in ’t Koelhuis met 13-7 af. De thuisclub staat nu tweede, één punt achter Culemborg. DV Huissen hoort tot kanshebbers.
De Huissense hoofdmacht zag weer een titelkandidaat afvallen. Schiedam is na verlies tegen Culemborg uit beeld. Teamleider Geert van Aalten: "We staan nu netjes op de tweede plaats en doen mee om de landstitel en kunnen voor een hoge klassering spelen. Er zijn nu drie favorieten: Culemborg, Huissen en Amsterdam."
Van Aalten: "Westerhaar staat op achterstand. Ik zie die ploeg niet terugkomen. Achteraf is ons verlies tegen die club jammer. Onze volgende wedstrijd, op 25 november in en tegen Amsterdam, wordt van cruciaal belang. Wanneer we niet verliezen, houden we de kansen in eigen hand."
De dammers van DV Huissen leverden zaterdag drie overwinningen en zeven remises af. De winst kwam van de borden van Fred de Koning, Alexander Baljakin en Johan Krajenbrink. Baljakin is met tien punten uit vijf duels topscorer in de Ereklasse. Krajenbrink liet zijn eerste zege in dit seizoen bij Huissen noteren.
Na de remise van Joost Hendriksen tegen Martijn van Gortel won De Koning. In de beslissende fase sloeg Fred tegen Brion Koullen drie schijven naar dam. Geert Berends stond tegen Ove Verdel licht onder druk. Met zijn koele spelopvatting bleef het bij die druk: remise. Baljakin wachtte tegen Belg Patrick Casaril geduldig op de fout. Die kwam in een positie met elk vier schijven. Casaril kwam in oppositie.
Krajenbrink liep om het vijandelijke blok heen. Adiatou Ibrahim liep in de fuik. De dreigingen werden hem te veel. Gérard Jansen had tegen Oekraïner Yuriy Lagoda kansrijk spel. Toen Jansen moest oogsten, viel het voordeel zwaar tegen. De volgende remise kwam van Theo Berends die een grillig treffen met Leopold Sekongo uit Ivoorkust onbeslist afsloot.
Van Aalten had tegen Senegalees Macodou Ndiaye een mindere dag. De teamleider moest terrein prijs geven. Met het invlechten van een offer hield de Huissenaar de gelijkwaardige remise binnen bereik. Alex Mathijsen stond tegen Olga Kamyshleeva voor zijn gevoel voortdurend beter. Winst bleef uit. Dat gold ook voor Guntis Valneris. Zijn eindspel tegen Belg Ronald Schalley sloeg niet door.
Uitslagen Huissen-Geleen 13-7 Alex Mathijsen-Olga Kamyshleeva 1-1, Alexander Baljakin-Patrick Casaril 2-0, Geert van Aalten-Macadou Ndiaye 1-1, Gérard Jansen-Yuriy Lagoda 1-1, Guntis Valneris-Ronald Schalley 1-1, Johan Krajenbrink-Adiatou Ibrahum 2-0, Theo Berends-Leopold Sekongo 1-1, Geert Berends-Ove Verdel 1-1, Fred de Koning-Brion Koullen 2-0, Joost Hendriksen-Martijn van Gortel 1-1.

Damvereniging VBI versterkt kansen op nationale titel na winst tegen CEMA

door Joop Hendriksen

In ’t Koelhuis speelde Damvereniging VBI een sterke wedstrijd tegen CEMA De Vaste Zet uit Geleen. De Limburgers hebben al enige tijd sponsorproblemen en kunnen geen topclub op de been brengen. Niettemin beschikt het team over een aantal geroutineerde spelers en de Huissenaren stonden dan ook op scherp.

Joost Hendriksen begon met een remise tegen Martijn van Gortel. Hij kon een licht voordeel in de slotfase niet uitbuiten. De tweede uitslag kwam van Fred de Koning. Na een wat wisselvallig begin forceerde Fred steeds meer voordeel en hij besliste de partij via een fraaie combinatie naar dam. Geert Berends kwam tegen Ove Verdel wel wat onder druk te staan, maar verder liet de Huissense routinier het in zijn 318e wedstrijd voor het eerste team niet komen. Geert maakte uiteindelijk een gemakkelijke remise. Alexander Baljakin kwam tegen de Belg Patrick Casaril al vroeg in het voordeel. In een 4 om 4 stand besliste hij met een fraaie actie de partij. Alexander gaat nu met vijf keer winst in vijf partijen alleen op kop in de nationale topscorerslijst. Johan Krajenbrink speelde een positioneel heel sterke wedstrijd. Toen hij een doorbraak kon forceren moest zijn tegenstander Adiatou Ibrahim de vlag strijken. Gérard Jansen had enig voordeel tegen Yuriy Lagoda. Het zag er allemaal wel positief uit, maar de ijzersterke verdediging van de Oekraïner leidde uiteindelijk tot remise. De kersverse Gelderse kampioen Theo Berends pakte een sterk centrumblok tegen de Ivoriaan Leopold Sekongo. Er was wisselend voordeel totdat Theo in een zetje liep. Met kunst en vliegwerk wist hij het punt te behouden. Na een rustig begin maakte Geert van Aalten een van zijn zeldzame fouten tegen de Senegalees Macadou N’Diaye. Ondanks de druk die ontstond kon Geert afwikkelen naar remise. Alex Mathijsen speelde tegen de ex-wereldkampioen bij de vrouwen Olga Kamychleeva een onregelmatige partij met licht voordeel in de latere fase van de partij. Uiteindelijk zat er niet meer in dan remise. Guntis Valneris had last van het slappe spel van zijn tegenstander die elk risico uit de weg ging. Guntis kwam niet verder dan een voordelige stand en bepaalde met zijn remise het eindresultaat op 13-7 voor Damvereniging VBI.

De Huissenaren bezetten thans de tweede plaats in de competitie met één punt achterstand op Meurs Denk en Zet uit Culemborg, dat de regerend nationaal kampioen Van Stigt Thans met een 11-9 nederlaag naar huis stuurde. Hiltex heeft net als Huissen 8 punten en is ook  medekandidaat voor de titel. De volgende wedstrijd op 25 november uit en tegen Hiltex in Amsterdam is dus van cruciaal belang.