Eerste team wint van SNA

In de zevende ronde versloeg Damvereniging VBI SNA Heerhugowaard: 8-12.

Notaties Notaties
Animaties Animaties

Damvereniging VBI heeft landskampioenschap weer in eigen hand

De hoofdmacht van Damvereniging VBI deed goede zaken in de laatste competitieronde voor de winterstop. Door zelf te winnen van SNA en doordat Hiltex Amsterdam tegen Van Stigt Thans Schiedam verloor zijn de zaken in de nationale ereklasse weer helemaal open. De Schiedammers staan nu op 14 punten en Hiltex en VBI volgen met 12 punten.

071208_baljakin_en_dekoning_vbi1.gif Om de nationale titel te veroveren moeten de Huissenaren nog wel van Van Stigt Thans winnen en daarnaast ook alle andere wedstrijden. Daar zitten ook nog de nummers 4 en 5 van de ranglijst bij dus het is niet overdreven te spreken van een loodzwaar programma. Als dat allemaal lukt, wachten hoogstwaarschijnlijk de barrages tegen opnieuw Van Stigt Thans en Hiltex.
De wedstrijd tegen SNA uit Heerhugowaard verliep zonder veel problemen hoewel een grotere score zeer wel mogelijk was geweest. Geert van Aalten begon met een remise tegen Richard Moser. Fred de Koning volgde met winst tegen Jan Groeneweg. Joost Hendriksen speelde remise tegen Jacco Ambags en ook Jasper Lemmen tegen Benno van Straten en Gérard Jansen tegen Steven Wijker kwamen niet verder dan een gelijk spel. Alex Mathijsen had tegen Erik van Kampen de winst binnen handbereik, maar in de voor hem kenmerkende tijdnoodfase tastte hij vreselijk mis en moest de beide punten aan zijn tegenstander laten. Guntis Valneris kwam tegen Guido Verhagen wel tot een sterke stelling, maar deze leidde net niet naar winst. Vervolgens namen de Huissenaren definitief het heft in handen door winst van Alexander Baljakin tegen Karel van Straten en Johan Krajenbrink tegen Mike Koopmanschap. Theo Berends rondde tenslotte af met remise, zodat de uitslag uiteindelijk 12-8 werd.

DV Huissen helemaal terug in strijd om Nederlands kampioenschap

door Anton Janssen (De Gelderlander)

10 dec 2007, 03:01 – HEERHUGOWAARD – De dammers van DV Huissen zijn helemaal terug in de strijd om het Nederlands kampioenschap.
De Huissenaren wonnen zaterdag zelf bij debutant SNA in Heerhugowaard (8-12), terwijl koploper Amsterdam verloor bij DV Schiedam. Door die resultaten heeft Huissen de kansen op de landstitel weer in eigen hand. Het tiental staat in het gezelschap van Amsterdam op de derde plaats en kort na de jaarwisseling nog tegen Schiedam.

"De nederlaag van Amsterdam is voor ons een opsteker", glunderde playing captain Geert van Aalten van Huissen. "Wanneer die ploeg de topper van Schiedam had gewonnen, was de landstitel vergeven. Nu is van alles mogelijk. Wij hebben zelf een lastig programma. We spelen achtereenvolgens tegen Hijken, Schiedam, Rosmalen en Westerhaar. Zwaar maar je weet het nooit."

Huissen had in de kop van Noord Holland meer moeite met SNA dan verwacht. De tegenstander beschikt over een jeugdige selectie, maar ontbeert een echte killer. Huissen had er drie meegenomen: de inbreng van Fred de Koning, Alexander Baljakin en Johan Krajenbrink was beslissend.

De Koning had een ideale paring; Jan Groeneweg maakte het te bont en kon met een bord vol schijven opgeven. Een slag naar dam deed het beslissende werk. Baljakin was in zijn karakteristieke speelstijl te sterk voor Karel van Straaten. Krajenbrink sloopte met zijn aanvalsspel de stelling van de jeugdige Mike Koopmanschap. De SNA-speler was onnauwkeurig in de opening en stapelde in het vierde speeluur fout op fout.

Alex Mathijsen was de enige Huissen-speler die verloor. Hij zocht tegen Erik van Kampen in wederzijdse tijdnood vergeefs naar een winnend plan. Het ging van kwaad tot erger met Mathijsen die uiteindelijk onderuit ging. In de zes overige partijen bleef het evenwicht bewaard.

SNA-DV Huissen 8-12: Benno van Straaten-Jasper Lemmen 1-1, Erik van Kampen-Alex Mathijsen 2-0, Guido Verhagen-Guntis Valneris 1-1, Jacco Ambags-Joost Hendriksen 1-1, Jan Groeneweg-Fred de Koning 0-2, Karel van Straaten-Alexander Baljakin 0-2, Mike Koopmanschap-Johan Krajenbrink 0-2, Richard Mooser-Geert van Aalten 1-1, Steven Wijker-Gérard Jansen 1-1, Theo Tesselaar-Theo Berends 1-1.