Geen titelprolongatie Damvereniging VBI

Damvereniging VBI heeft de landstitel niet weten te prolongeren. In een uiterst spannende barrage tegen Hijken DTC leek het in eerste instantie goed te gaan. Na een kleine drie uur spelen gingen de Huissenaren aan de leiding door een overwinning van Rik Keurentjes en leek er geen vuiltje aan de lucht. De hier en daar ontstane problemen waren opgelost en op een enkel bord schemerde meer. Schone schijn, want plotseling keerden de kansen en die wisten de Hijkenaren bekwaam en zelfbewust te verzilveren. Hijken DTC: een mooie en waardige kampioen van Nederland 2014, van harte gefeliciteerd!

Damvereniging VBI komt in barrage om landstitel tekort

In de reguliere competitie eindigden Damvereniging VBI en Hijken DTC met 19 punten uit 11 wedstrijden aan de top van de ranglijst. Een barrage moest uitmaken wie zich kampioen van Nederland  2014 mag noemen.

Damvereniging VBI deelde de eerste klap uit toen Rik Keurentjes  een blunder van zijn tegenstander effectief afstrafte. Junior Jan Groenendijk kwam weer eens in te grote tijdnood en kon een perfecte aanval van oud Nederlands kampioen Martin Dolfing niet weerstaan. Alexander Baljakin en toptalent Roel Boomstra hielden elkaar zoals verwacht in evenwicht. Beiden vonden een gevecht op het scherp van de snede te gevaarlijk in deze wedstrijd.

Junior Pepijn van den Brink herstelde zich uitstekend van enkele mindere prestaties in het jongste verleden. Hij won een schijf tegen een andere oud-Nederlands kampioen Auke Scholma en liep vervolgens naar remise. Geert van Aalten hield stand, al moest hij alle zeilen bijzetten om remise te maken.  Joost Hendriksen speelde een gelijkwaardige remise. Toen Jos Stokkel in de fout ging door een verkeerde berekening in de eindfase werd het uiterst penibel voor de Huissenaren. Johan Krajenbrink had belangrijk voordeel en had de partij misschien kunnen laten kantelen. Hij liet zijn tegenstander toch nog ontsnappen.

De genadeslag kwam toen Gérard Jansen in een gelijkwaardige stand misgreep en de nul moest incasseren. Dat Guntis Valneris zijn voordelige stand niet kon verzilveren was alleen nog voor de statistiek van belang.
Zo werd de uitslag uiteindelijk bepaald op 12-8 voor de Drentenaren. Het was de eerste landstitel  voor de sterke ploeg die verdiend werd binnengehaald.