Geert van Aalten Nederlands kampioen rapid

door Joop Hendriksen

Behalve het Nederlands kampioenschap dammen in normaal tempo wordt ook elk jaar een officieel kampioenschap georganiseerd in twee vormen van sneldammen. De snelste vorm is Blitz. Eerder dit jaar werd het Nederlands kampioenschap daarin gewonnen door Damvereniging VBI – lid Alexander Baljakin.

De andere vorm is het Rapid, waarin de spelers elk 15 minuten plus vijf seconden voor elke zet krijgen. Aan het Nederlands kampioenschap 2015 in Austerlitz (Utrecht)namen 38 spelers deel, waaronder ook een viertal spelers van Damvereniging VBI. De beide Huissense internationaal grootmeesters Geert van Aalten en Jos Stokkel haalden de volle buit binnen. Geert van Aalten werd met 13 punten uit 8 partijen Nederlands kampioen en Jos Stokkel volgde als tweede met 11 punten.
De beide overige Huissense deelnemers Pepijn van den Brink en Dirk Joosten deden het wat bescheidener. Zij legden met achtereenvolgens 9 en 5 punten beslag op de 8e en 17e plaats.
Voor Geert van Aalten heeft dit kampioenschap nog een bijzonder tintje. In zijn jonge jaren werd hij wereldkampioen junioren. Daarna behaalde hij tal van podiumplaatsen en hoge klasseringen in grote toernooien. Nog niet eerder werd hij Nederlands kampioen bij een officieel evenement.