Gelders kampioenschap: ontknoping komt pas in de slotronde

door Theo Berends

In de voorlaatste ronde van de kampioenschap van Gelderland is de situatie aan de kop van het klassement niet gewijzigd. Alle partijen in de top van het klassement eindigde in puntendelingen.

Titelverdediger Gerrit Boom kwam na zes uur dammen remise overeen met Sander Spaans. Gerrit miste in tijdnood een simpele doorbraakcombinatie. Verderop in de partij moest Sander toch een schijf inleveren, maar behield ruimschoots compensatie. Na een langdurig eindspel maakte Sander op aardige wijze remise.
Het duel  Maarten Linssen – René Vos leverde een partij vol spanning op. René speelde voor zijn laatste kans op een plaats bij de eerste vier die recht geeft op deelname aan de halve finales. Zijn moedige partijopzet leek z’n vruchten af te werpen. In een zeer kansrijke stelling trapte René echter in een simpele doorbraakcombinatie. Hierna kon hij de winst vergeten en moest nog hard werken om de verdiende puntendeling veilig te stellen.
De andere twee medekoplopers, Theo Berends en Edgar Hartman, streden tegen elkaar. In een klassieke partij had Theo licht voordeel. Nadat het materiaal was uitgedund, kon Edgar ten koste van een schijf een doorbraak forceren. Meer dan remise was er toen voor de Huissenaar niet te halen.
Coen Donders won in deze ronde van Ben Kuiphuis, nadat de laatste in een drie om drie doorbraak was getippeld.
Bas van Engelen deelde de punten met Peter Litjens na een gelijk opgaande partij. Datzelfde resultaat boekte Dirk Joosten tegen Rob Everts die vol op de aanval speelde. Dirk leek te bezwijken  onder de druk. Maar met secuur spel stelde Dirk de remise vakkundig veilig.
Remco Vredenberg moest zijn meerdere erkennen in Johan Haijtink. Remco verloor wel heel simpel in het middenspel een schijf en kreeg daarna geen kans meer op herstel.
Ton Berends boekte zijn eerste overwinning in dit toernooi. Hij won op reglementaire wijze van Erik van de Weerdhof.
De conclusie na de voorlaatste ronde is dat het kampioenschap op de laatste speeldag beslist gaat worden. Maar ook de strijd om de vier tickets voor de halve finales van het NK is ongekend spannend.
De laatste ronde wordt zaterdag 18 oktober gespeeld in ’t Koelhuis.  Voor het klassement, het volledige programma van de slotronde en uiteraard alle partijen verwijs ik je graag naar de website van de Gelderse dambond www.geldersedambond.demon.nl