Guntis Valneris winnaar Open NK 2007

door Joop Hendriksen 

guntis.jpgTijdens het Open Nederlands kampioenschap dammen in Nijmegen behaalde Guntis Valneris de titel. Dat was voor de tweede achtereenvolgende keer. In een gezelschap van een tiental internationale grootmeesters en een aantal andere coryfeeën trok de oud-wereldkampioen opnieuw aan het langste eind. Het toernooi in Nijmegen is het grootste open internationaal damtoernooi ter wereld. Er kunnen beginnende jeugdspelers meedoen maar ook toppers van wereldformaat. Vooral vanwege de sterkte van het toernooi wordt door de KNDB het predicaat "Open NK" verleend. Guntis won het toernooi ook al een keer eerder, in 1991 en benadert daarmee de huidige technisch directeur van VBI, Johan Krajenbrink, tot op één overwinning.
Behalve Guntis Valneris telde het toernooi nog vier spelers van het eerste team van Damvereniging VBI onder de deelnemers. Tweevoudig winnaar Alexander Baljakin werd nu zesde, de nieuwe aanwinst Jasper Lemmen behaalde de 12e plaats, Geert van Aalten, eerder winnaar in 1994, werd 15e en Fred de Koning legde beslag op de 29e plaats.
Een bijzondere rol was ook weggelegd voor de Huissense jeugd. In het klassement voor spelers met een rating van minder dan 959 voerden de spelers van Damvereniging VBI  de lijst aan. Dirk Joosten werd winnaar met een perfecte score van 10 punten uit 10 wedstrijden. Wout Aleven behaalde met hetzelfde aantal punten de tweede plaats in dit klassement en Willem Hoek werd derde. Dirk Joosten was ook winnaar van het bergklassement voor de speler met het grootste aantal punten winst in de ratinglijst. De tweede plak ging hier naar Wout Aleven.