Het derde verliest opnieuw

EAD Asten was te sterk voor de derde editie van damvereniging VBI. Er werd afgelopen zaterdag alweer een nederlaag geleden. Heel erg treurig was het allemaal niet. De doelstelling voor dit seizoen is handhaving in deze klasse. Er kon dus niet verwacht worden dat het derde tegen het sterke Asten punten zou pakken. Wat erg opvallend was deze wedstrijd was het goede spel van de twee jeugdspelers: Richard Kempen en Lotte Aleven. 

Als eerste uit was Jan Bouwmeester. Hij speelde tegen een goede jeugdige speler genaamd Patrick Adriaans. Jan liep al vrij snel in een zetje, kon er nog een aantal dreigingen inbouwen, maar zijn tegenstander speelde secuur en zorgde zo voor de overwinning. Jacob Reiffers had tegen Lei Janssen gelood. Ik ken deze man van het Nijmegen Open. Geen topper. Ik had deze partij van tevoren ingeschat als een potentiële overwinning. Lang leek het hier ook op uit te komen. Toch had Lei Janssen een mooi remise-trucje. Jacob liet de stand nog wat minuten op zich inwerken, maar besloot toch tot remise. 

Routinier en topspeler Henk Kemperman moest aantreden tegen Peter Arts. Ook geen onbekende voor ons. In de laatste drie ontmoetingen speelde hij altijd mee en altijd met goed resultaat. Dit jaar kon hij helaas voor hem niet winnen. Henk speelde weer goed en kon onbedreigd een puntje pakken. Niet lang na deze remise haalde VBI 3 haar eerste overwinning. Remco Vredenberg won na een goede verbreking van het klassiek. Door veel terreinvoordeel kon een doorbraak en de winst niet meer verhinderd worden door Jan van de Mortel.

Jo ten Westeneind moest vervolgens zijn meerdere erkennen in Ruud Arts. Arts speelde naar een klassieke stand waarin Jo meeging. Jo speelde aardig, alleen kon niet alle gevaren keren. Volgens eigen zeggen was Jo gewoon minder en bleek ook bij analyse dat hij gewoon van het bord werd geschoven in het slotstandje. Dan de partij Geert Boogaars tegen Jules Martens. Geert nam zijn tegenstander in de korte vleugel opsluiting. Normaal gezien is dit goed. In dit geval had iedereen zijn bedenkingen. Reden was dat Jules Martens een absolute kenner is in dit spelsysteem. Toch kon Jules weinig voordeel halen uit de KVO en combineerde zich eruit. Wat overbleef was een partij waarin nog van alles gebeurde, maar te diep en te moeilijk om hier beknopt te bespreken.

Richard moest het opnemen tegen Ad Boot. Op het eerste gezicht een relatief makkelijke partij. Bij nader inzien moet gezegd dat Richard zich goed verdedigde tegen een op afstand goedbouwende speler die er nog van alles in liet zitten. Maar Richard bleef nuchter en realistisch en schoof knap naar een punt.

Speler waar vriend en vijand tegenwoordig erg naar opkijken is Willem Hoek. We verwachtten dus ook een overwinning. Willem schuwde het risicovolle centrum-flank systeem weer niet. Het leek dat hij erg goed stond. Toch liep hij in een combinatie. Met een dam achter wist Willem er toch nog knap een punt uit te peuteren waardoor hij nog steeds topscorer van ons team is.

De definitieve slag werd geslagen door Bert Berkers. Hij won van Theo Willemsen. Theo begon goed. Bert nam naar mij inziens te veel risico met een hekstelling waarvan twee schijven op de lange lijn stonden. Na een lange en boeiende partij wilde Theo de remise forceren. Helaas zat er een trucje in en verloor Theo beide dammen. Als laatste dan Lotte. Lotte was erg goed bezig zaterdag, net als Richard. Ze kwam goed onder druk te staan tegen Hans Berkers. Toch kon Hans niet echt doorbijten. Door goed spel werd na een hele lange partij tot remise besloten. Heel netjes van Lotte! 

Waar het schip precies gaat stranden dit seizoen voor het derde is vooralsnog erg onduidelijk. Voorlopig staan ze nu 10e met 2 punten voor op de directe degradatieplaatsen.

Partijnotaties en -animaties