Huissen uitgebekerd

door Anton Janssen

HUISSEN – Damvereniging Huissen greep in het duel met DVSB uit Soest/Baarn naast een plaats in de Halve finale van de landelijke bekercompetitie. In de reguliere wedstrijd hielden de viertallen gelijke tred: 4-4. In de barrage (sneldammen in dezelfde opstelling met elk tien minuten bedenktijd) gingen de Huissenaren hard onderuit: 1-7.

DV Huissen had in de wedstrijd met het normale speeltempo verreweg de beste kansen. Kopman Geert van Aalten kwam tegen Bert Zwart op schijfwinst. Van Aalten overzag een voortzetting zodat Zwart de schijf kon terugwinnen. Hij bereikte daarmee remise.

Rob Schrooten stond tegen Harry Clasquin erg goed. Winst bleek de stelling uiteindelijk niet te bevatten. Na vijf uren denkwerk moest de Huissenaar in de halve winst berusten. Remise was ook het resultaat van Arno Arends (tegen Cock van Leeuwen) en van Jo Weijman (tegen Kees Binnenkade).

De gemiste kansen waren een domper voor de Huissenaren. Ze zaten gedesillusioneerd achter de borden. In de beslissende sneldamwedstrijd kwam alleen Schrooten tot scoren: remise. Van Aalten moest op de goktoer en verloor. Arends tippelde in een slagzet en Weijman verloor op de klok. Met de nederlaag is de rol van DV Huissen in het landelijke bekertoernooi uitgespeeld.

Voor de Gelderse bekercompetitie versperde DVV in Voorthuizen het Huissense team de weg naar de halve eindstrijd. Het zat DV Huissen tegen. Arno Arends moest zijn meerdere erkennen in de sterke Erwin van Hierden. Emiel Leijser accepteerde vroegtijdig remise tegen de in tijdnood geraakte Aalt van de Kuilen.

Rob Schrooten won van Jaap van Hierden junior. Jo Weijman leek het karwei te kunnen afmaken. De Huissenaar raakte voor de derde keer in tijdnood. De avondpartij had al meer dan vijf uur geduurd en Weijman zat er door heen. Na 98 zetten gaf hij de winst uit handen. Met de 4-4 eindstand ging de winst ten koste van het landelijk spelend Huissense viertal naar het op Gelders niveau uitkomende DVV-team.