Jan Groenendijk grijpt naast aspirantentitel

In de week van 8 tot 13 juli organiseerde Damvereniging VBI in het Huissense ’t Koelhuis twee nationale kampioenschappen. Het ging om het kampioenschap Aspiranten Algemeen  en Junioren Meisjes, mogelijk gemaakt door hoofdsponsor ONS accountants en belastingadviseurs.

Het kampioenschap bij de aspiranten (14-16 jaar) was een spannende strijd tussen tien jongens die zich via de halve finales hadden gekwalificeerd. Vooral werd uitgekeken naar Jan Groenendijk, speler van het eerste team van de organiserende vereniging. Jan was de week eerder vicewereldkampioen aspiranten geworden en had bij het sneldammen zelfs de mondiale titel op zijn naam gebracht. Hij was dan ook de torenhoge favoriet en na zes van de negen rondes stond hij al twee punten voor op zijn naaste belagers. Toen in de volgende ronde Alex Ketelaars een punt inliep lagen alle opties weer open. Ook na de voorlaatste ronde bleef er één punt verschil tussen de beide toppers. Een misgreep in de laatste ronde tegen Nick Waterink kostte Jan de partij en de titel, want Alex maakte geen fout door zijn tegenstander Stijn Overeem overtuigend te verslaan.

Het animo voor het meisjesdammen neemt helaas af bij het stijgen van de leeftijd. Daarom was er een vrije inschrijving voor het juniorenkampioenschap (17-19 jaar). Een vijftal inschrijvingen was het resultaat, waaronder de beide Huissense zusjes Lisa en Tessa Aleven, met 16 en 14 jaar qua leeftijd nog aspirant. Kampioen  werd  de 18-jarige Denise van Dam uit Wageningen. Lisa en Tessa eindigden op plaats vier en vijf.

In een sfeervolle slotbijeenkomst reikte wethouder Louis Dolmans van de gemeente Lingewaard de prijzen uit.

Alles over het NK aspiranten
Alles over het NK junioren meisjes