Jonge topspeler Pim Meurs kiest voor Damvereniging VBI

De komende drie seizoenen speelt Pim Meurs voor Damvereniging VBI. Pim is één van de grootste Nederlandse damtalenten van dit moment. Hij werd bijvoorbeeld wereldkampioen bij de junioren in 2006 en dit seizoen werd hij topscorer van de Ereklasse van de Nationale Competitie met een score van 18 punten uit 11 wedstrijden.
080320pimmeurs.gifDaarmee nam hij de topscorertitel over van Alexander Baljakin. Hij hield daarnaast de huidige wereldkampioen Alexander Schwarzman en ex-wereldkampioenen als Anatoli Gantwarg, Guntis Valneris en Alexeï Tsjizjov achter zich, een zeer opmerkelijke prestatie. Het wekte dan ook geen verwondering dat Pim zich dit jaar voor de eerste keer plaatste voor de finale nationale kampioenschappen individueel, die volgende maand in Emmeloord wordt gespeeld.
Pim komt uit Culemborg en hij heeft zich daar in de gerenommeerde damschool ontwikkeld. Hij was lid van het Culemborgse team dat in 2006 landskampioen werd en speelde het afgelopen seizoen bij Hiltex Amsterdam. Die vereniging moet komend seizoen vanwege sponsorproblemen een stapje terug doen en dus ging Pim op zoek naar een nieuwe club die aansluit bij zijn ambitieniveau.
Pim is zeer ambitieus en wil zijn damtalent verder ontwikkelen. Zijn keuze voor Damvereniging VBI is vooral het gevolg van het goede klimaat in Huissen waarin hij verwacht zijn grote ambities waar te kunnen maken. De aanwezigheid van toptrainers en -spelers als Alexander Baljakin, Guntis Valneris, Johan Krajenbrink en topspelers als Gérard Jansen en Geert van Aalten heeft daarbij een doorslaggevende rol gespeeld.

Uit De Gelderlander:

Pim Meurs aast op derde landstitel

door Anton Janssen. zaterdag 22 maart 2008 | 03:46 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 22 maart 2008 | 10:29

Ondanks zijn jeugdige leeftijd van 20 jaar sleepte Pim Meurs al de nodige prijzen in de wacht. Met DV Huissen mikt hij komend seizoen op een derde nationale titel voor clubteams. foto William Hoogteyling (op verzoek verwijderd).

CULEMBORG – Pim Meurs (20) verkast na dit seizoen van Amsterdam’80 naar DV Huissen. De ambitieuze dammer uit Culemborg wil met zijn nieuwe club zijn derde landstitel voor clubteams veroveren.

Maar ook individueel blijft de jeugdige dammer op de poorten van het succes kloppen. Meurs maakt op 9 april zijn debuut als speler op het Nederlands Kampioenschap.

De zich prima ontwikkelende dammer werd met Denk en Zet in zijn woonplaats landskampioen in 2005 en 2007. Toen de sponsor vertrok en het kampioensteam vorig jaar uiteenviel, zocht Meurs zijn heil bij Amsterdam. Huissen was toen ook al in beeld om Meurs in te lijven, maar de club uit de hoofdstad was net iets slagvaardiger in de onderhandelingen en verzekerde zich van de diensten van het Culemborgs damtalent.

Meurs over zijn nieuwe overgang: "Het was al maanden bekend dat de sponsor van Amsterdam de geldkraan ging dichtdraaien. In feite een herhaling van zetten, hetzelfde overkwam me vorig jaar ook in Culemborg. Het is onduidelijk of en waarheen de Amsterdamse spelers vertrekken. Voor mijzelf was het duidelijk: ik wil me als dammer verder ontwikkelen en krijg in Huissen een uitstekende begeleiding. De topspelers Alexander Baljakin, Johan Krajenbrink en Guntis Valneris gaan me trainen."

De jeugdige Culemborger ontkent dat hij zwicht voor het ‘grote geld’: "Ik koos vorig jaar niet voor Amsterdam vanwege het geld maar hoofdzakelijk vanwege de trainingsfaciliteiten bij die club. Dat komt nu in het luchtledige te hangen. Het afhaken van clubsponsors is niet goed voor de ontwikkeling van de damsport. Het leidt tot het vertrek van buitenlandse toppers want dat zijn meestal niet de goedkoopste krachten."

Meurs werd dit seizoen met 18 punten uit 11 partijen algemeen topscorer in de ereklasse. " Op zich leuk om die titel in de wacht te slepen. Naast het clubbelang telt natuurlijk ook de persoonlijke eer. Vaak hangt het af van de sterkte van je tegenstander. Ik zie me ook als teamspeler en stel me in dienst van de ploeg. "

Toch kijkt hij met een sombere blik naar de damtoekomst van Nederland. "Voor aankomende talenten zijn er in Nederland te weinig mogelijkheden. Ongeveer de helft van de clubs in de ereklasse heeft een interessante sponsor. De concurrentie is groot voor spelers zoals ik, die zich willen profileren. Ik zie Huissen als een stabiele én sterke club. Ze haalden tien keer de landstitel en willen in de komende jaargang weer een gooi doen."

"Ik zie voor Huissen kansen op de landstitel, wil mijn bijdrage leveren en hoop er langer te blijven spelen. Huissen is vaak titelkandidaat. Ik krijg bij mijn nieuwe club een redelijke vergoeding maar de trainingsmogelijkheden spreken me meer aan. Ik ken Baljakin en Krajenbrink als trainer bij het project talentontwikkeling. Ook Valneris is in staat aan mijn speelstijl te schaven."

Over enkele weken maakt hij zijn debuut op het individuele NK. "Die titelstrijd wordt een nieuwe uitdaging. Hoewel ik altijd wil winnen, is een hoge klassering niet realistisch. Ik hoop op een plaats in de middenmoot. Ik wil doorgroeien; dit toernooi past in mijn ontwikkeling."

Meurs richt zijn pijlen dit jaar verder op het internationale Zeelandtoernooi, eind augustus gaat hij naar het EK in Tallinn (Estland). In oktober vertoeft hij enkele weken in het Chinese Beijing om mee te spelen in de World Mind Sport Games, die vlak na de Olympische Spelen beginnen.

Topscorer van Nederland naar Huissen

door Anton Janssen. vrijdag 21 maart 2008 | 03:51 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 21 maart 2008 | 08:51

Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
Pim Meurs, aanwinst van DV Huissen.foto William Hoogteyling op verzoek verwijderd.

HUISSEN – DV Huissen heeft een klapper gemaakt op de transfermarkt. Pim Meurs komt de gelederen van de damclub versterken. Het 20-jarige talent is afkomstig van Amsterdam’80 en was het voorbije seizoen topscorer in de ereklasse.

Meurs was pas aan zijn eerste jaar bezig bij Amsterdam, maar zag daar geen toekomst meer omdat de hoofdsponsor zich terugtrekt. De topformatie, die in de strijd om het Nederlands clubkampioenschap als tweede eindigde achter DV Schiedam, valt naar verwachting volledig uit elkaar.

"Het is onduidelijk of en waarheen de spelers van Amsterdam vertrekken. Voor mijzelf was het al snel duidelijk: ik wil me als dammer verder ontwikkelen en krijg in Huissen een uitstekende begeleiding", doelt Meurs op de aanwezigheid daar van de topspelers Alexander Baljakin, Johan Krajenbrink en Guntis Valneris, met wie hij gaat samenspelen én die hem gaan trainen.

Meurs is afkomstig uit Culemborg en groeide op bij het plaatselijke Denk en Zet waarmee hij in 2005 en 2007 Nederlands kampioen werd. Omdat ook de hoofdsponsor van die club het voor gezien hield en het team uiteenviel, zocht hij zijn heil vorig jaar bij Amsterdam. Huissen was toen ook al in beeld om de ex-jeugdwereldkampioen in te lijven, maar werd op slimheid geklopt door de club uit de hoofdstad.

"Ik heb toen niet vanwege het geld voor Amsterdam gekozen, maar hoofdzakelijk vanwege de trainingsfaciliteiten bij die club. Dat komt nu in het luchtledige te hangen" , verklaart Meurs, die het afhaken van clubsponsors slecht vindt voor de ontwikkeling van de damsport. "Het leidt tot het vertrek van buitenlandse toppers, want dat zijn meestal niet de goedkoopste krachten."

Meurs krijgt bij zijn nieuwe club ‘een redelijke vergoeding’. "Maar de trainingsmogelijkheden spreken me meer aan. Ik ken Baljakin en Krajenbrink als trainer bij het project talentontwikkeling. Ook Valneris is in staat aan mijn speelstijl te schaven."

Meurs, die in april debuteert op het individueel Nederlands kampioenschap, wil met Huissen op jacht naar de landstitel. "Huissen is vaak titelkandidaat en wil in de komende jaargang weer een gooi doen. Het is een stabiele en sterke club. Ik zie zeker kansen en wil graag mijn bijdrage leveren."

Zijn optreden in het afgelopen seizoen – Meurs werd met 18 punten uit 11 partijen topscorer van Nederland – is veelbelovend. "Ik vind het leuk om topscorer te zijn, want je speelt natuurlijk ook voor je persoonlijke eer, al hangt de score vooral af van de sterkte van je tegenstander. Maar ik ben zeker ook een teamspeler, stel me graag in dienst van de ploeg."