Landstitel eindelijk weer voor VBI

Baljakin maakt het verschil

Schiedam – Het landskampioenschap is eindelijk terug in Huissen. Damvereniging VBI  liet zich zaterdag weer eens tot winnaar kronen van de KNDB clubcompetitie. Titelverdediger Van Stigt Thans moest zich in de barrage met 11-9 gewonnen geven. Liefst negen partijen eindigden, veelal na veel spanning en strijd, in remise. Alexander Baljakin maakte na 5,5 uur spelen ten koste van Sven Winkel het verschil.

De dit seizoen onoverwinnelijke over-Betuwse dammers waren in 1960 de eerste provincieclub die de hegemonie van de westerse verenigingen doorbrak. De elfde landstitel werd meteen na afloop in thuishaven ‘t Koelhuis uitbundig gevierd met het jaarlijkse buffet voor de hele vereniging, dat niet op een beter moment had kunnen worden gepland.

Vorig seizoen kreeg de clubcompetitie een bittere nasmaak met een 10-10 gelijkspel in het slotakkoord van de barrage waardoor de titel naar Van Stigt Thans ging. Nu waren pils en polonaise troef al dreigde het even opnieuw mis te gaan. De overwinning op de grote Schiedamse rivaal in de reguliere competitie werd verkwist door twee onnodige gelijke spelen, tegen Witte van Moort en Orfam Telecom Twente. VBI had echter uiteindelijk de langste adem. “We hebben er zes jaar op moeten wachten maar deze titel smaakt wel héél erg goed”, glunderde voorzitter Joop Hendriksen van oor tot oor. Hij verwacht voor komend seizoen geen veranderingen.

Als andere clubs zich niet al te uitbundig op de spelersmarkt roeren wordt het dan weer een tweestrijd met de Schiedamse superclub, die sinds 2003 constant op het erepodium eindigde met drie landstitels en twee keer bekerwinst als hoogtepunten. In 2007 kwam daar nog een verloren finale in de Confederatie Cup (zeg maar de Europa Cupvoor dammers) bij. De enige frustratie van sponsor Jan van Stigt Thans – de verzekeringsman was heel vroeger een verdienstelijk dammer – die het budget voor het volgend seizoen op hetzelfde peil houdt. “We worstelen ons gewoon door de crisis heen. Ik had vandaag liever gewonnen maar we hebben sinds ik in 2000 met sponsoren ben begonnen over succes niet te klagen gehad”.
Teamleider Leo Mous kon wel met het resultaat leven. “VBI is de verdiende kampioen. Als je twee keer door je grote concurrent op waarde bent geklopt dan heb je niks te zeggen”.

Gambiet
In Schiedam stond het na de eerste tijdcontrole 6-6. Anatoli Gantwarg en Gérard Jansen maakten het elkaar niet echt moeilijk en Rob Clerc had na een gambiet wel voordeel tegen Johan Krajenbrink maar geen echte winstkansen. Ron Heusdens verkreeg duidelijk voordeel maar koos voor het verkeerde plan. Peter Hoogteijling dwong nu slim een afwikkeling naar een remise-eindspel af waar de veelvoudige nationale kampioen denksporttriatlon zichtbaar balend in berustte.
Cruciaal voor de wedstrijd was ook het punt dat Geert van Aalten Alexander Schwarzman afsnoepte. De wereldkampioen had vorig seizoen nogal eenvoudig Mister Huissen op z’n nummer gezet maar Van Aalten hield nu in een heksenketel het hoofd koel en nam de juiste afwikkeling naar dam, waarna zijn grote tegenstander geen winstkansen meer had. Peter van der Stap leek – in elk geval optisch – wat minder te staan tegen z’n oude Westlandse strijdmakker Fred de Koning, wiens dam nu voor gelijkspel onschadelijk kon worden gemaakt. Ook de remise tussen Michiel Kloosterziel en Jasper Lemmen  was vrijwel gelijkwaardig.

De finale ging in met een soort dynamisch evenwicht tussen Jeroen van den Akker en Pim Meurs na een hoogstaande partij. Laurens Fijn van Draat koos ook in tijdnood de juiste zetten tegen oud-wereldkampioen Guntis Valneris en werd daarvoor met een punt beloond. Toen Frits Luteijn en Joost Hendriksen eveneens de punten deelden hing alles af van Baljakin-Winkel. De Arnhemse Wit-Rus ging er eens goed voor zitten en zette bekwaam zijn technisch gewonnen stelling om in een gewonnen overmachtseindspel.

Baljakin damt al sinds 1989 in Huissen en is zijn geld door een jaarlijkse vracht aan punten dubbel en dwars waard. Met 21 uit 12 is hij de produktiefste speler van de ereklasse. Met zijn 48 jaar behoort hij nog steeds tot de wereldtop, veroverde vorig jaar – eindelijk – het kampioenschap van ons land en eigende zich in Stockholm de Europese titel blitz toe.

Fred Ivens
Perschef KNDB