Lisa Aleven kampioen van Nederland

Het ONS Dubbel NK jeugd dat door de jubilerende Damvereniging VBI werd georganiseerd leverde een kampioen uit de eigen vereniging op.

090502lisakampioen.jpgLisa Aleven, bijna 12 jaar jong, nam de titel over van oudere zus Lotte, die vorig jaar kampioen was bij de meisjespupillen. Lisa was op voorhand een belangrijke kandidate voor de titel, maar er waren nog enkele medekandidaten die op papier zeker niet voor haar onderdoen. Toen zij echter in de eerste en tweede ronde twee van die medekandidaten, Gerlinda Schaafsma en Larissa Schimmel, versloeg werd ze plotseling de torenhoge favoriete.

Toen ging het vooral om de vraag of ze de mentale druk van die favorietenrol kon weerstaan. Winst in de beide volgende partijen verstevigde haar koppositie, maar Gerlinda bleef sterk volgen door ook al haar partijen te winnen. Met nog drie ronden te gaan stond Lisa twee punten voor. In de zesde ronde ging het even minder goed tegen remisekanon Melanie Voskuil en Lisa moest scherp spelen om het ene punt binnen te houden. Gerlinda verkleinde door haar winst de afstand tot één punt.
In de zevende ronde won Lisa vlot van haar jongere zus Tessa en ook Gerlinda won. De slotronde moest dus de beslissing brengen. Beide titelkandidaten speelden remise en dus greep Lisa met één punt voorsprong de titel.
Ook Tessa Aleven speelde een voortreffelijk toernooi. Ze speelt nog in de jongere welpencategorie, maar mocht als invalster ook aan het pupillentoernooi meedoen. Met acht punten uit zeven partijen haalde ze een  even verrassende als sterke zesde plaats.

Alles over het ONS Dubbel NK Jeugd 2009