Lotte Aleven behaalt ook nationale titel bij meisjes pupillen

060527037.gifDrie meisjes van DV Heijting Huissen hadden zich in twee categorieën geplaatst voor de finale van het kampioenschap van Nederland. Bij de welpen wisten Lisa Aleven en Noortje van den Brink tot de eindstrijd door te dringen en bij de pupillen was Lotte Aleven gemakkelijk door de voorrondes heen gekomen.
Lotte had in 2005 opzien gebaard door een reeks prachtige successen. Bij de meisjeswelpen haalde ze de nationale titel; in het algemene welpenkampioenschap (jongens + meisjes) werd ze tweede en in het Europese kampioenschap haalde ze een fraaie derde plaats.Ze kon haar titel van vorig jaar niet verdedigen omdat ze door leeftijdsoverschrijding nu bij de pupillen moest meedoen. Als een eerstejaars speler in een oudere categorie moet meespelen is het haast onmogelijk om voor de eerste plaatsen mee te doen. Maar Lotte weet onder druk altijd goed te presteren en ook nu kwam ze voortvarend uit de startblokken.

060527043b.gifNa de eerste dag (Hemelvaartsdag) stond ze met drie overwinningen en een remise meteen op een gedeelde eerste plaats. Ze zette de reeks successen ook op de tweede dag voort. Tegen twee van haar belangrijkste concurrenten moest ze remise toestaan, maar de andere twee partijen bracht ze moeiteloos tot winst. Met een punt voorsprong voerde ze na de tweede dag de ranglijst aan. Hoewel de druk groot leek, maakte Lotte ook in de eerste en tweede partij op de slotdag geen fout. Ze voerde haar voorsprong op tot twee punten en leek regelrecht op de titel af te stevenen.

060527028.gifToen begon de machine echter te haperen. In de voorlaatste partij kwam ze tegen Laura Timmerman door een hielslag twee schijven achter te staan. Met de moed der wanhoop vocht Lotte door en wist ze enige compensatie te verkrijgen. Uiteindelijk brak ze ten koste van een derde schijf door naar dam. Het eindspel bleek nog gemakkelijk te houden te zijn en aangezien ook de concurrenten punten lieten liggen, bleef de voorsprong van twee punten gehandhaafd. De slotpartij was zinderend van spanning. Als Agnieta Habben Jansen haar partij wist te winnen, moest Lotte minstens een punt halen om de titel te bemachtigen. Agnieta speelde onder druk een zwakke opening die gemakkelijk bestraft had kunnen worden. Toen dat niet gebeurde, nam ze het initiatief over en in een prachtig gespeeld eindspel wist ze beide punten te bemachtigen.

060527029.gifInmiddels was Lotte tegen Vicky Andriessen in een volkomen verloren positie beland. De Huissense fans hadden zich al met een tweede plaats van Lotte verzoend, maar Lotte bleef opnieuw tot het laatst toe doorvechten. Uiteindelijk wist ze toch nog de damlijn te bereiken, maar het eindspel zag er hopeloos uit. Vicky moest echter niet alleen tegen Lotte, maar vooral tegen de klok vechten. Met minder dan 30 seconden resterende speeltijd maakte ze een ernstige fout, die Lotte onmiddellijk remise en de titel opleverde.

Heel sportief was Agnieta Habben Jansen een van de eerste die Lotte met de titel feliciteerde. Evenals vorig jaar mag Lotte ook nu meedoen aan het Europees kampioenschap dat in de eerste week van augustus in Tallinn (Estland) zal worden gehouden. Lotte is het eerste meisje dat als welpenkampioen in haar eerste jaar bij de pupillen de titel weet te bemachtigen. Het is een uitzonderlijke prestatie, die frustrerend moet zijn voor de concurrentie.

060527026.gifDe twee andere Huissense meisjes zullen Lotte geen gezelschap houden in Tallinn. Jongere zus Lisa Aleven ging met twee overwinningen uitstekend van start. Twee tamelijk ongelukkige nederlagen, tegen de latere nummers 1 en 3, wierpen haar terug naar de middenmoot. Lisa wisselde vervolgens goede en minder goede momenten met elkaar af. Uiteindelijk bereikte ze nog een verdienstelijke vijfde plaats. Lisa zal volgend jaar in deze categorie waarschijnlijk hoge ogen gaan gooien.

Noortje van den Brink kwam nog iets tekort om zich volop in de strijd te kunnen mengen. Haar theoretische kennis is heel behoorlijk en ze speelde een aantal uitstekende partijen. Op andere momenten liep ze echter nog te gemakkelijk in eenvoudige zetjes of miste ze een gemakkelijke winst. Met een achtste plaats mag ze toch niet ontevreden zijn.
Meer informatie: zie website NK meisjes 2006