Maarten Linssen naar Nederlands kampioenschap

door Joop Hendriksen

De halve finales van het individueel kampioenschap van Nederland werden gespeeld in vijf groepen van acht spelers. De groepswinnaars promoveren rechtstreeks naar de finale terwijl de nummers twee strijden om de een plaats op het hoogste niveau. In groep C speelden drie spelers van het eerste team van Damvereniging VBI, Maarten Linssen, Joost Hendriksen en Pepijn van den Brink.

Maarten begon meteen al sterk door in de eerste ronde Pepijn van den Brink te verslaan. Na twee remises sloeg hij in de vierde ronde opnieuw toe. Zijn laatste drie rondes eindigden weer in remises. Geen van de overige deelnemers scoorde twee overwinningen zodat Maarten met één punt voorsprong eindigde.  
Hij zal als debutant zijn opwachting maken bij de finale van het NK, die van 10 tot 18 april in Emmeloord wordt gespeeld. Hij ontmoet daar club- en teamgenoot Alexander Baljakin, die als regerend kampioen vrijgesteld is van het spelen van de halve finale.

De strijd om de tweede plaats was buitengewoon spannend. Bij het ingaan van de laatste ronde leek Joost Hendriksen de beste kansen te hebben met een gelijk aantal punten en een voordeel van twee plusremises. In de onderlinge wedstrijd scoorde Ben Provoost echter een plusremise  waardoor een barrage in rapidtempo nodig was. Daar bleek Joost iets tekort te komen zodat hij derde werd in de groep.
Pepijn van den Brink corrigeerde zijn misgreep uit de eerste ronde en met een overwinning en  vijf remises werd hij uiteindelijk verdienstelijk vijfde.