Ouders tijdens het NK (2)

080430_02.gif

Koos Kingma is de trotse moeder van Jannes Kromhout, die na twee ronden alleen op kop stond. Ook zij is deze week vrij en rijdt met haar zoon heen en weer vanuit Bennekom. Zij heeft genoten van de openingszitting. De presentatie van Alex Mathijsen geeft een leuk inzicht in de mogelijkheden van de jonge spelers.
Jannes is heel actief, behalve dammen doet hij ook nog aan voetbal. Regelmatig moet hij kiezen, want in beide sporten zit hij in de selectie. Het valt Koos op dat de kinderen al onder flinke druk staan. Soms doen ze dat zelf omdat ze willen winnen, maar vaak zijn het ook de begeleiders of ouders. Ze keren natuurlijk wel met spanningen om te gaan. Nee, dan was het deze winter op vakantie in Mali heel wat meer relaxed. Daar schoof Jannes met zijn vader en neef gewoon aan bij een damclub en ze waren van harte welkom.

080430_01.gif Piet de Vries, vader van Wopke, vindt dit NK een leuke ervaring. Er is een plezierig contact met ander ouders die hun kinderen begeleiden. Men wisselt ervaringen uit en daar steek je ook weer wat van op.
Wopke kon dit jaar niet veel op zijn club OG Drachten komen. School en catechisatie vragen ook de nodige tijd. Hij zit in het talentengroepje van Gabriël Heerema en ook op de Centrale Pupillen Training. Het is al weer Wopke’s vijfde NK, drie keer bij de welpen en nu voor de tweede keer bij de pupillen. Volgend jaar wil OG Drachten rond een aantal jeugdspelers een team te vormen in de tweede klasse van de nationale competitie. De oudere spelers begeleiden dan de jongeren en zorgen uiteraard voor het vervoer. Een aantal ouderen gaan om die reden ook weer in de nationale competitie spelen.