Persbericht KNDB achtste ronde ereklasse

Persbericht achtste ronde nationale competitie
Zaterdag 17 januari 2008

DVSB vrijwillig eerste degradant

RHEDEN – Na de achtste van de elf competitieronden is de eerste degradant in de KNDB clubcompetitie al bekend. DVSB heeft het bondsbestuur verzocht om het keurkorps – hoe dan ook – na afloop van het seizoen uit de ereklasse te mogen terugtrekken. Competitieleider Ben Smeenk is hiermee akkoord gegaan als ‘de minst slechte oplossing’. Op deze manier wordt het sportieve verloop van de huidige competitie in elk geval gewaarborgd, aldus Smeenk.

Bij DVSB heeft de sponsor aangekondigd zich te zullen terugtrekken. Dat betekent dat de topspelers zullen vertrekken waardoor de Soester dammers niets meer in de ereklasse hebben te zoeken. DVSB, dat thans als negende staat geklasseerd, zal in de eindstand naar de twaalfde en laatste plaats worden teruggezet. Hierdoor moet er nog één tiental rechtstreeks naar de hoofdklasse afdalen. De nummers negen en tien spelen na afloop een degradatieduel.

In de top van de ranglijst is de spanning opgelopen tot het kookpunt met vier teams met een gelijk aantal wedstrijdpunten. Damvereniging VBI verprutste na de knappe zege op Van Stigt Thans de titelkansen door nu met 11-9 kopje onder te gaan tegen rivaal Witte van Moort na een wedstrijd van de gemiste kansen. Het begon allemaal zo mooi toen Johan Krajenbrink Dik de Voogd van het bord drukte en landelijk topscorer Guntis Valneris (16 uit 8!) de blunderende vice-wereldkampioen Mark Podolski een gevoelige nederlaag toebracht. Domper was wel dat Alexander Baljakin in de opening tegen Auke Scholma een damzet miste.

Marino Barkel bracht de spanning weer terug dankzij Geert van Aalten die in een theoretische remisestand opgaf. Het laatste woord was aan de Westerhaarse winnaars. Edwin Twiest ontdeed zich van Joost Hendriksen waarna Alexander Getmanski tegen de in te grote problemen verkerende Fred de Koning zijn geld meer dan waard was.

Van Stigt Thans heeft na de uitglijder in Huissen weer alle kans op titelprolongatie. CEMA/De Vaste Zet kwam er niet aan te pas en verloor door overwinningen van Alexander Schwarzman, Anatoli Gantwarg, Jeroen van den Akker, Anton van Berkel, Peter van der Stap met liefst 15-5. Van de vijf remises waren vooral die van de Limburgers Ove Verdel en Paul Nitsch tegen respectievelijk bondstrainer Rob Clerc en nastionaal kampioen Ron Heusdens verdienstelijk.

Oxfam Telecom Twente sluipt op kousenvoeten naar de top en prijkt nu zelfs achter Van Stigt Thans op de tweede plaats. Het verschil met de nummer één bedraagt nog slechts negen bordpunten. De streekderby bij Dammers uit Oost werd verdiend met 12-8 in winst omgezet. De Enschedese wethouder Jeroen Goudt kon snel terug naar de politiek. Hij trof een gewillig slachtoffer in last-minute invaller Jan Masselink, die wel de vijandelijke dam had gezien maar niet het vervolg. De Tukkers trein kon die voorsprong gemakkelijk consolideren en kwam nergens in gevaar. Na een goede remise voor Wouter Ludwig tegen Vadim Virny en een lucky puntje van Björn Winkel tegen Bas Messemaker tekende uiteindelijk Ben Provoost voor de beslissing door Jochem Zweerink hardhandig uit te tellen.

De 10-10 tussen Bart Smit Volendam en Damcombinatie Fryslan betekent voor beide tientallen handhaving van het nieuw verworven ereklasserschap. Na een hard gevecht wist Hans Zondervan een onnauwkeurigheid van Cor Westerveld wel naar waarde te schatten en scoorde Paul Sier de gelijkmaker tegen Douwe Edelenbos die onvoldoende bedenktijd had om de (analytische) remise te vinden. De zilveren Olympiër Tanya Chub moest nog even secuur spelen om zich Gerlof Kolk van het lijf te houden, maar Ramon Sakidin stelde daar een royale plus-remise tegen Taeke Kooistra tegenover.

Hijken DTC is na de top-vier the best of the rest. DVSB verkocht de huid duur en nam zelfs door Evgueni Vatoetin de leiding maar ging toch met 11-9 ten onder door invaller Alex van Prinsenbeek (leuke forcing) en Martin Dolfing die resp. Waldo Aliar en routinier Cock van Leeuwen te grazen namen. Harry Clasquin hield na Harm Wiersma ook Hans Jansen op remise wat echter voor de uitslag niets uitmaakte. Hijken DTC is genomineerd als Drentse sportploeg van het jaar. De verkiezing is woensdag.

Onderin pakte PWG ‘s-Gravenpolder de eerste punten bij Amsterdam 80 dat voor deze gelegenheid de oud-wereldkampioenen Alexei Tsjizjov en Slawa Tsjegoljev had laten overkomen. Het werd geen succes want Arie van de Wetering en Andres van den Berge zetten beide Russische grootmeesters de voet dwars. In tijdnood ging het mis voor de thuisclub toen Gerrit Tigchelaar een winnend zetje miste waarna Arjo Kousemaker de pot uit het vuur mocht halen. De tweede Zeeuwse matchwinnaar was André Droog die een cruciale fout van Hugo Schut afstrafte.

Uitslagen achtste ronde:
Hijken DTC – DVSB 11-9
CEMA/De Vaste Zet – Van Stigt Thans 5-15
Bart Smit Volendam – Damcombinatie Fryslân 10-10
Damvereniging VBI – Witte van Moort 9-11
Dammers uit Oost – Orfam Telecom Twente 8-12
Amsterdam 80 – PWG ‘s-Gravenpolder 8-12

Stand:
1. Van Stigt Thans 13 (107), 2. Orfam 13 (98) 3. Witte van Moort 13 (96), 4. VBI 13 (94), 5. Hijken 11 6. Bart Smit 8, 7. Fryslân 8. 8. CEMA 8, 9. DVSB 4, 10. DUO 2, 11. PWG 2, 12. Amsterdam 80 1.