Persbericht KNDB: Debutant Bart Smit Volendam nog steeds aan kop

27 september 2008
door Fred Ivens

TWEEDE RONDE KNDB CLUBCOMPETITIE
Debutant Bart Smit Volendam nog steeds aan kop

RHEDEN – Debutant Bart Smit Volendam staat ook na de tweede ronde van de KNDB clubcompetitie nog steeds brutaal op kop. De Volendamse oorlogsvloot voer met een even zwaarbevochten als fortuinlijke 11-9 overwinning op Dammers uit Oost terug uit Vorden.

Na de gelukkige openingstreffer van de Europese studentenkampioen Wouter Ludwig scoorde Jean Marc – El Animal – Ndjofang de gelijkmaker. Jochem Zweerink verraste de bijna onklopbare Johan Bastiaannet combinatief waarna de bezoekers in de laatste drie partijen de wedstrijd lieten kantelen. Paul Oudshoorn maakte er met moeite 8-8 van, waarna tot afgrijzen van heel DUO eerst Nina Hoekman in nijpende tijdnood de remise cadeau gaf. Tot overmaat van ramp liet Bert Woolschot eerst een simpele winst lopen en gaf vervolgens door een afschuwelijke blunder de verdiende remise nog uit handen. Bhiem Ramdien werd daardoor de luidbejubelde matchwinnaar.   

Titelverdediger Van Stigt Thans won probleemloos met 13-7 bij Orfam Telecom Twente. Dirk van Schaik en Anton van Berkel straften de riskante speelwijze van resp. invaller Han Borgman en de oud-nationaal kampioen Jos Stokkel af en Sven Winkel nam Bennie Provoost met een verraderlijke val te grazen en Anton van. De jonge Twent Yuen Wong had ook in zijn tweede invalbeurt succes. Dit keer was NK-finalist Frits Luteyn zijn slachtoffer. Het laatste woord was aan bondscoach Rob Clerc die Leo Faber versloeg.

Amsterdam 80 zorgde voor een daverende stunt door CEMA/De Vaste Zet op 10-10 te houden. De gedoodverfde degradatiekandidaat kwam door de slim combinerende Léopold Sékongo al snel op achterstand. In de tijdnoodfase draaiden Eric Brunsman, Bert Bakhuis en Johan Capelle de rollen om. Invaller Frank Pasman had heel lang de remise in handen tegen grootmeester Andrej Kalmakov maar verloor uiteindelijk op de (digitale) klok. Omdat ook Macodou N’Diaye zijn geld waard bleek bleef de Limburgers een groter échec bespaard.

Damvereniging VBI had geen kind aan DVSB, dat om uiteenlopende redenen niet over Eric van Dusseldorp, Pavel Iljin en Laurens Fijn van Draat kon beschikken. Bovendien speelt Bert Zwart alleen nog voor het tweede tiental, dat volgens afspraak geen invallers voor het keurkorps mocht leveren. Meevaller was dat de Kameroenees Luc Baya eindelijk zijn visum kreeg en en zaterdagavond in Soest arriveerde. Voor de Huissense titelpretendent maakten Alexander Baljakin, Gérard Jansen, Pim Meurs, Guntis Valneris en Joost Hendriksen het – juiste – verschil: 15-5.

Damcombinatie Fryslân pikte verrassend een punt mee uit Westerhaar en daar mocht hoogvlieger Witte van Moort het meest tevreden over zijn. Peter Hoopman zette de thuisclub op voorsprong door in de tijdnoodfase van een foutje van invaller Henry Offenga te profiteren. Nadat Marino Barkel en Gil Salomé grote winstkansen onbenut lieten was het de beurt aan de Friese nieuwkomer, die aan verschillende borden leek te kunnen oogsten. Dat lukte alleen Bastiaan Hollander die zijn voordeel tegen Boudewijn Derkx verzilverde. Auke Scholma, de nummer vijf van het WK, redde met een benauwde remise tegen Gerlof Kolk nog een punt voor de Tukkers. 

DTC Hijken herstelde zich van de stroeve start en boekte een regelmatige 13-7 zege op PWG ‘s-Gravenpolder. Hans Jansen, Jacob Okken en de jonge invaller Wouter Sipma hielpen de Drentse subtopper in het zadel. Voor de debuterende Zeeuwse hekkensluiter mocht alleen Ruud Kloosterman even aan de winst ruiken.

De derde ronde van de KNDB clubcompetitie is verzet naar 25 oktober. Dit in verband met de deelname van de mondiale damtop aan de World Mind Sports Games van 3 t/m 18 oktober in Peking.      

Uitslagen  tweede ronde:

DVSB-Damvereniging VBI                        5-15

Dammers uit Oost-Bart Smit Volendam   9-11

Amsterdam 80-CEMA/De Vaste Zet       10-10

PWG ‘s-Gravenpolder-Hijken DTC            7-13

Orfam Telecom Twente-Van Stigt Thans   7-13

Witte van Moort-Damcombinatie Fryslân 10-10

 

Stand:

1. Bart Smit 4 (27), 2. VBI 4 (26), 3. Van Stigt Thans 3, 4. CEMA 3, 5. Hijken DTC 2, 6. Witte van Moort 2, 7. DVSB 2, 8. Orfam 2, 9 Fryslân 1, 10. Amsterdam 80 1, 11. DUO 0, 12. PWG 0.