Persbericht KNDB elfde ronde Ereklasse

Unieke barrage om landstitel

RHEDEN –  De KNDB clubcompetitie krijgt een uniek verlengstuk. Van Stigt Thans, Damvereniging VBI en Witte van Moort gingen na elf vaak bloedstollende ronden zij aan zij over de finish en moeten via een barrage uitmaken welke tiental zich kampioen van Nederland mag noemen.

Onderin degradeert het leeggelopen Amsterdam 80 volgens verwachting, samen met DVSB dat door het wegvallen van de sponsor op eigen verzoek een klasse lager gaat spelen. Hun plaatsen worden ingenomen door DES Lunteren en Heijmans Excelsior. PWG ‘s-Gravenpolder en Dammers uit Oost krijgen tegen de nummers twee uit beide hoofdklassen – DEZ Culemborg en SNA – de kans om het ereklasserschap met een jaar te verlengen.
De 13-7 overwinning van Van Stigt Thans bij Damcombinatie Fryslân was nogal geflatteerd. De winstpartijen van Alexander Schwarzman, Anatoli Gantwarg en Michiel Kloosterziel op resp. Taeke Kooistra, Foeke Tiemensma en Willem Leijenaar kwamen alle vanuit een remisepositie tot stand. Wel geestig was de zege van Ron Heusdens op Bastiaan Hollander. De grote sensatie was echter de overwinning van Sven Winkel op Harm Wiersma. Het Friese boegbeeld besteedde te veel tijd aan het bestrijden van het halfopenklassiek van zijn tegenstander en kwam er in nijpende tijdnood niet meer uit. Een finesse bezegelde het lot van de oud-wereldkampioen. De thuisclub wist door overwinningen van Henry Offenga en Sjoerd Huitema op de invallers Peter Lansbergen en Peter van der Stap de nederlaag nog enigzins binnen de perken te houden. Lansbergen was mee als supporter maar moest meespelen omdat Jeroen van den Akker in de verkeerde trein bleek te zitten en in Enschede terecht kwam.
VBI begon – niet helemaal verrassend – met een 3-1 achterstand tegen Amsterdam 80. Alexander Baljakin en Pim Meurs zijn zaterdag (28/2) samen met Kees Thijssen  en bondscoach Rob Clerc afgereisd naar het Europese zônetoernooi in Berlijn en mochten hun partij vooruit spelen. Baljakin stuitte tegen Slawa Tsjegoljev op beton en NOC*NSF high potential Meurs moest in een prachtige, principiële partij zijn meerdere erkennen in de tienvoudige oud-wereldkampioen Alexeï Tsjizjov. Verder was het vrijwel uitsluitend eenrichtingsverkeer van VBI dat in hoog tempo over de thuisclub heenwalste:15-5. Opvallend was het punt dat Ruph Bhawanibhiek van Johan Krajenbrink afsnoepte en zeker ook de remise van Johan Capelle tegen ereklassetopscorer Guntis Valneris.
Danny Slotboom zette met een lichte combinatie tegen Jan Ekke de Vries Witte van Moort al vroeg op voorsprong in de topper tegen Hijken DTC. De Westerhaarse titelkandidaat vergrootte de marge dankzij Gil Salomé en Auke Scholma die beiden succes hadden met een sterke centrumaanval. Jan Mente Drent en Michiel Kroesbergen waren hun slachtoffers. Voor de Drentse subtopper toonde alleen het supertalent Roel Boomstra zich – tegen Jan Peter Patist – productief. De vice-wereldkampioen Mark Podolski beet de tanden stuk op Maikel Palmans en andersom hield Edwin Twiest grootmeester Hans Jansen in toom. Het duel der giganten tussen Alexander Getmanski en Martin Dolfing eindigde uiteindelijk in remise.
Orfam Telecom Twente besloot de competitie vlak achter de Grote Drie met een keurige vierde plaats. Macodou N’Diaye poetste voor de Limburgers tegen invalster Marloes Sanders nog de achterstand weg die zij hadden opgelopen door het verlies van voormalig topspeelster Eva Schalley tegen Leo Faber. N’Diaye wist evenals Valneris tot de fabelachtige score van 20 uit 11 te komen. Daarna was het alleen nog maar Orfam dat de klok sloeg. Bas Messemaker, Bennie Provoost en Rik Keurentjes drukte het overwicht in klinkende munt uit: 13-7.
PWG ‘s-Gravenpolder boekte ten koste van mede-debutant Bart Smit Volendam de derde overwinning (11-9). Ruud Kloosterman temde de agressie van Jean Marc – El Animal – Ndjofang en Jan van de Weteringh en Martijn Rentmeester toonde zich tegen Cor Westerveld en Sijmen Hansen de betere dammer. Zij compenseerden daarmee afdoende de nederlaag van Cees Rijk tegen Johan Bastiaannet. Paul Sier bracht met een overmachtseindspel tegen Henk Gunter de bezoekers nog langszij maar het laatste woord was aan de Zeeuwse topscorer Arie van de Weteringh die ten koste van de zilveren medaillewinnares van Peking, Tanya Chub, de luidbejubelde man werd.
DSVB rukte nog op naar de achtste plaats door een 12-8 zege op Dammers uit Oost. Harry Clasquin werkte een klassiekje nauwkeuriger af dan de (te) snel spelende Niek Smeitink. Gerrit Wassink scoorde de gelijkmaker tegen Wim Bor die al een schijf had moeten prijsgeven. Na een aantal min of meer gelijkwaardige remises fungeerde de klok in feite als scherprechter. Henk Hoekman kwam tegen Andrew Tjon A Ong nog met de schrik vrij maar Pavel Iljin nam in tijdnood Bert Woolschot beet en werkte het eindspel feilloos af. Friso Fennema streed op dat moment een kansloze strijd tegen de Soester puntenmachine Evgueni Vatoetin die ervoor zorgde dat DVSB met opgeheven hoofd het damwalhalla verlaat.

Uitslagen elfde en laatste ronde:
Amsterdam 80 – Damvereniging VBI 5-15
PWG ‘s-Gravenpolder – Bart Smit Volendam 11-9
Orfam Telecom Twente – CEMA/De Vaste Zet 13-7
Witte van Moort – Hijken DTC 2-8
Damcombinatie Fryslân – Van Stigt Thans 7-13

Eindstand: 1. Van Stigt Thans 19 (145), 2. VBI 19 (139), 3. Witte van Moort 19 (133), 4. Orfam 17, 5. Hijken 13 6. Fryslân 10, 7. Bart Smit 8, 8. DVSB 8 (degr.), 9. CEMA 8, 10. PWG 6 (nacomp.), 11. DUO 3 (nacomp.), 12. Amsterdam 80 2 (degr.).