Prima binnenkomer voor DV Huissen 1

door Anton Janssen

HUISSEN – DV Huissen opende de competitie in de Ereklasse, het hoogste clubniveau, met een mooie 12-8 overwinning op de Dammers Uit Oost (DUO). Voor de dammers in ’t Koelhuis is dat een prima binnenkomer in de strijd om de landstitel die in februari 2006 afloopt. De Huissenaren rekenen zich niet bij de favorieten en willen uit de buurt van de staartzone blijven.

De voorgift tegen de Achterhoekers viel vrijdagavond in het voordeel van de thuisclub uit. Alexander Baljakin had de eerste uitslag. Zijn vooruitgespeelde partij tegen Henk Grotenhuis ten Harkel eindigde in remise. Achteraf was de vraag of Baljakin voor het beste plan had gekozen. Grotenhuis speelde foutloos tegen en haalde een gelijkwaardige puntendeling.

Guntis Valneris boekte vrijdag de eerste competitiezege maar dat kostte veel meer tijd. ‘s Nachts rond één uur en na zes uur speeltijd sloot Valneris zijn duel tegen Wieger Wesselink, de sterkste troef bij DUO, winnend af. Het eindspel met twee plusschuiven voor de Let in Huissense dienst, werd tot op het bot uitgemolken.

De 3-1 voorsprong was zaterdagmiddag een welkome uitgangspositie voor de overige acht Huissense dammers bij wie Arno Arends de stand-in was voor de met vakantie afwezige Hans Klaassen. DUO miste in Friso Fennema één van haar sterkere pionnen. De thuisploeg haalde via teamleider Geert van Aalten en Gérard Jansen nog twee keer partijwinst en hoefde slechts één keer (Mark Kemperman) een tegenspeler van DUO te feliciteren.

Van Aalten bouwde de voorsprong uit. De routinier omsingelde met succes de centrumvoorpost van Gerrit Wassink en plaatste een lastige voorpost. In een positie met elk zeven schijven had Wassink geen verweer meer. Gérard Jansen was verantwoordelijk voor de 7-1 tussenstand. De Huissenaar stond al overwegend toen DUO-nieuwkomer Arjan van den Berg spoken zag. Hij leverde zes schijven in en kwam tot de ontdekking dat hij zich in de slagenwisseling had verrekend.

Ferry Kemperman maakte zijn rentree met de remise tegen Jochem Zweerink. De jeugdspeler stuitte bij zijn aanvalspogingen op de omsingeling van de Huissenaar. De spelers gingen niet tot het gaatje en accepteerden remise. Alex Mathijsen had in zijn spreekwoordelijke tijdnood met de lastige Wouter Ludwig te maken. Deze jeugdspeler miste waarschijnlijk een winnende variant. De remise voor Mathijsen kwam daarna niet in gevaar.

Ook voor Theo Berends verliep de terugkeer naar de hoofdmacht naar wens. Het werd tegen Henk Hoekman een strak positioneel treffen. Berends vond niet een voordeel brengende slagzet. Later op de middag bleek het eindspel niet te winnen. Ook aan het bord van Joost Hendriksen werd de vrede getekend. De Huissense dammer probeerde het wel maar trof in Marcel Knipper een tegenspeler die vereenvoudigingen niet uit de weg ging.

Arends kweet zich op zijn vertrouwde wijze van zijn invalbeurt. Arno is een lastig te bestrijden tegenstander. Dat ondervond ook Nina Hoekman. De Nederlandse kampioene bleef aandringen maar Arends bereikte, langs de rand van de afgrond, zijn doel. De remise was een goede bijdrage aan het teamresultaat. De laatste uitslag was van Mark Kemperman. De jongste Kemperman sloeg tegen Dinant Spieker een verkeerde weg in. Dat kwam hem op schijf- en partijverlies te staan.

Uitslagen tussen DV Huissen en DUO Doetinchem: Alexander Baljakin-Henk Grotenhuis ten Harkel 1-1, Guntis Valneris-Wieger Wesselink 2-0, Joost Hendriksen-Marcel Knipper 1-1, Theo Berends-Henk Hoekman 1-1, Ferry Kemperman-Jochem Zweerink 1-1, Mark Kemperman-Dinant Spieker 0-2, Gérard Jansen-Arjan van den Berg 2-0, Arno Arends-Nina Hoekman 1-1, Alex Mathijsen-Wouter Ludwig 1-1 en Geert van Aalten-Gerrit Wassink 2-0. Eindstand 12-8

 

Goed begin van damvereniging Heijting Huissen 1 in de nationale ereklasse.

door Joop Hendriksen 

De nationale damcompetitie ging het afgelopen weekend weer van start. Damvereniging Heijting Huissen 1 treedt aan met een team dat op drie plaatsen gewijzigd is ten opzichte van vorig jaar. De vervangers zijn drie spelers die na een aantal jaren weer hun opwachting maken in het eerste team. Theo Berends dwong zijn plaats af door een tweede plek in de onderlinge competitie en Ferry Kemperman en Hans Klaassen werden door de technische commissie geselecteerd. Laatstgenoemde was afwezig en werd vervangen door Arno Arends. Al met al voldoende ingrediënten om met spanning uit te kijken naar het eerste resultaat in de competitie.

Promovendus Dammers Uit Oost uit Vorden/Doetinchem was de tegenstander. Alexander Baljakin en Guntis Valneris speelden vooruit in verband met hun deelname aan het wereldkampioenschap voor landenteams in Varazze, Italië. Alexander kon tegen de taaie Henk Grotenhuis ten Harkel niet doorbreken in een partij die nagenoeg gelijk opging. Guntis echter wist na zes uur strijd de Oostelijke kopman Wieger Wesselink te overmeesteren in een partij, waarin hij met klein voordeel startte en dit steeds verder kon uitbouwen.

Bij het begin van de wedstrijden op zaterdag was er dus een 3-1 voorsprong. Geert van Aalten legde er een overwinning bij tegen Gerrit Wassink. Hij wist zijn tegenstander te omsingelen en in verloren stand overschreed deze de tijdslimiet. Gérard Janssen vergrootte de voorspong. Hij had een veel sterkere positie toen zijn tegenstander een combinatie meende te ontdekken. Nadat deze 6 schijven had geofferd bleek het toch niet te kloppen en was het spel voorbij. Ferry Kemperman was erop gebrand zijn rentree in het eerste niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Hij speelde een sterke en spannende partij waarin hij net als zijn tegenstander Jochem Zweerink voluit voor de winst ging. Het resultaat werd uiteindelijk remise. Alex Mathijsen speelde tegen zijn pupil Wouter Ludwig, die hij al zeven jaar traint. Aanvankelijk had Alex licht overwicht maar hij maakte een fout in de voortzetting. Hij moest alle zeilen bijzetten om remise te bereiken. Ook Theo Berends wilde bij zijn terugkomst in het eerste zijn plaats waarmaken. Hij had tegen Henk Hoekman lange tijd het beste van het spel en miste waarschijnlijk een winnende combinatie. Een puntendeling was het gevolg. Ook Joost Hendriksen had een goede stand tegen invaller Marcel Knipper. Deze legde zeer sterk de nadruk op de verdediging waardoor Joost uiteindelijk genoegen moest nemen met een wat teleurstellende remise. Mark Kemperman was de pechvogel van de dag. Hij wilde tegen Dinant Spieker vanuit een goede stand doorbreken, maar maakte een misrekening die hem een schijf en later de partij kostte. Arno Arends probeerde tegen Nina Hoekman, meervoudig nationaal kampioen bij de dames, de wedstrijd tot remise te brengen. Dat is precies zijn sterke kant en hij bouwde een goede verdediging op, zodat zijn tegenstandster weliswaar een betere stand kreeg, maar uiteindelijk niet verder kwam dan remise. De eindstand werd dus bepaald op 12-8 voor Heijting Huissen.