Provinciaal damteam VBI debuteert in hoofdklasse met grote overwinning

Het debuut van het gepromoveerde provinciale team van VBI in de hoofdklasse werd met spanning tegemoet gezien. Het achttal was op een aantal plaatsen versterkt en zou volgens de verwachting goed in de top kunnen meedraaien. De eerste wedstrijd, tegen aartsrivaal CTD uit Arnhem leverde een grote overwinning op. Wel moet gezegd worden dat de Arnhemmers hun twee sterkste spelers misten.

Het begon heel goed. Zowel Arno Arends als Pepijn van den Brink boekten een snelle winst door een lichte combinatie. De andere spelers moesten er harder voor werken. Pas in het middenspel kon Leen de Rooij zijn tegenstander onder druk zetten. Toen die de sterkste voortzetting miste, konden de punten voor Huissen snel worden binnengehaald.
De mooiste overwinning kwam op naam van Joost Hendriksen. De ereklassespeler kreeg al in de opening een betere positie, maar zijn tegenstander bood hardnekkig tegenstand. Door secuur spel wist Joost toch zijn voordeel uit te bouwen tot winst.
Pas bij een 8-0 achterstand kon CTD iets terug doen. Remco Vredenberg bereikte een voordelige stand, maar liep in een gemene combinatie. De partij was toen  niet meer te redden (8-2). Jan van Loenen trof een sterke tegenstander. Hij bereikte een vrijwel gelijkwaardige remise. Jo Weijman moest geduldig wachten tot zijn opponent een positionele fout maakte. Die kwam pas in het late middenspel, maar toen profiteerde de Huissenaar volop.
De partij tussen Geert van Aalten en de Arnhemmer Leo Aliar was zeer spannend. Eerst wist Aliar zich op fraaie wijze uit een nadelige positie te bevrijden. Van Aalten kreeg opnieuw terreinvoordeel, maar uiteindelijk bleek dat niet genoeg voor de winst. Met een 12-4 overwinning gaf VBI zijn visitekaartje in de hoofdklasse af.

Leen de Rooij